Prihaja čas martinovanja in veselega decembra, ki bo letos zagotovo potekal malo drugače kot smo vajeni. Namesto veselih praznovanj v gostinskih obratih bodo le ta potekala v ožjih družinskih krogih ob kozarcu vrhunskega vina ali penine. Da bodo ti dogodki še posebej svečani, vam predstavljamo posnetke postrežbe vina, ki jih je pripravil naš študent v programu gostinstvo in turizem na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli, Anžej Vučemilović pod mentorstvom Boštjana Humskega v okviru svojega diplomskega dela z naslovom Postrežba vina.
1. Postrežba mirnega vina
2. Dekantiranje vina
3. Postrežba penečega vina
Martinovanje ali martinovo je praznik, posvečen novemu vinu, ali povedano z drugimi besedami, to je obdobje, težko je reči dan, ko se mošt spremeni v vino. Na Slovenskem imamo kar nekaj praznikov, povezanih z vinom in vinsko trto, kar nesporno dokazuje, kako Slovenci čislamo to rastlinico in njene produkte. Prvi praznik v letu je 25. maja, to je sveti Urban ali urbanovo. To je obdobje, ko je trta v cvetju. Takrat vinogradnik prvič vidi, kakšna bo letina, določi prve prognoze. Po trtinem cvetu se vidi, kakšni nastavki so, kakšni bodo grozdi, koliko jih bo. Drugi praznik je martinovo, 11. novembra. Slovenci imamo še eno praznovanje, to je šentjanževo, janževo tudi januževo. To je praznik, ko se blagoslavlja vino. Praznik pade na 27. december v božično-novoletno obdobje, en dan po svetem Štefanu. Svoj čas je bil to zelo pomemben praznik na Slovenskem, zlasti na Štajerskem. Takrat so blagoslavljali najboljše vino. Tudi gospodar je rekel: »Tega šentjanževca bom pa prihranil, drugo leto se mi bosta sin ali hči poročila in ga bomo imeli za poroko.« Na šentjanževo je bilo vino že toliko stabilizirano, da se je že videla njegova prava kakovost in se je dalo razločiti med tistim vinom, ki je bilo bolj za vsakdanjo potrošnjo, in tistim, ki je bilo namenjeno za izjemne priložnosti, ki je bilo vrhunsko kakovostno. Od vseh teh praznikov na Slovenskem praznujemo predvsem martinovo, in to kar intenzivno. Lahko rečemo, da se vračamo k pradavnim izročilom, ker ga ne praznujemo samo na en dan, ampak kar cel teden.