Sezona sadja je, zakaj ne bi skuhali svoje domače marmelade?
V oddaji Dobro jutro na TV Slovenija so 13. 9. 2024 v goste povabili našo sodelavko iz slaščičarne BIC Ljubljana, Stelo Špoljar, ki je z gledalci oddaje delila tudi dva zanimiva recepta za jesenske marmelade, recepta za slivovo in jabolčno marmelado. Pri pripavi marmelad so ji na šoli pomagali dijaki v programu slaščičar/ka na BIC Ljubljana, Živilski in naravovarstveni šoli.
RECEPT ZA PEČENO SLIVOVO MARMELADO S TIMIJANOM
Sestavine:
- 1kg sliv
- vaniljev sladkor
- žlička cimeta
- noževa konica ingverja v prahu
- par vejic svežega timijana
- žlica ruma
- 200g želirnega sladkorja 2:1
Postopek:
Slive operemo, razkoščičimo, potresemo z vaniljevim sladkorjem in vsemi začimbami ter pečemo v pečici pri 110-130°C 1,5 h. Vmes marmelado nekajkrat premešamo. Vzamemo iz peči, odstranimo vejice timijana in zmeljemo s paličnim mešalnikom. Marmelado pristavimo na štedilnik ter vmešamo želirni sladkor. Kuhamo na zmernem ognju do vretja in še 3-4 minute. Napolnimo v čiste kozarce in dobro zapremo.
RECEPT ZA JABOLČNO MARMELADO S KARDAMOMOM
Sestavine:
- 1kg jabolk
- sok 1 limone
- vaniljev sladkor in žlica kristalnega sladkorja
- noževa konica muškatnega oreščka
- pol čajne žličke cimeta
- vaniljeva pasta ali strok
- noževa konica kardamoma
- vejica citronske verbene
- 250g želirnega sladkorja 2:1
Postopek:
Jabolka umijemo, po želji olupimo in narežemo na manjše koščke. Vaniljev sladkor in žlico kristalnega sladkorja počasi segrejemo v loncu za kuhanje, da dobimo karamelo, dodamo limonin sok in narezana jabolka. Dušimo na majhnem ognju, da se jabolka razpustijo in dodamo začimbe. Po želji lahko dodamo tudi pomarančni sok in lupinico ter Calvados. Počasi dušimo še vsaj 30 minut. Odstranimo vejico citronke ter marmelado gladko zmiksamo s paličnim mešalnikom. Pristavimo nazaj na štedilnik ter dodamo želirni sladkor. Kuhamo do vretja in še 3-4 minute. Napolnimo v čiste kozarce in dobro zapremo.