V novembru 2024 smo na BIC Ljubljana dva tedna gostili dijake partnerske šole iz Rotterdama na Nizozemskem. Dijaki so opravljali prakso v šolski slaščičarni in pekarni ter v kuhinji in strežbi KULT316. Poleg pridobivanja praktičnih veščin tega so spoznavali tradicionalno slovensko kulinariko ter nam pripravili in predstavili tudi nekatere nizozemske tradicionalne jedi, kot je sladica tompouce.
Med obiskom so se udeležili tudi delavnice obdelave lesa v EkoHiši in obiskali Gostinsko turistični zbor Slovenije (GTZ), kamor so jih spremljali tudi naši dijaki.
V vinski kleti Kodele, Budanje (ki jo upravlja naša sodelavka in priznana slaščičarka Alenka Kodele) v Vipavski dolini so organizirali martinovanje, na katerega so se v duhu spoznavanja slovenske tradicije vključili tudi dijaki iz Nizozemske šole Zadkine.
Za dobrodošlico so jih pogostili s kuhanim pršutom, izborom sirov in kavo. Ko so se okrepčali, jih je nagovoril gospod Edo Krašna, sovaščan, ljubitelj zgodovine, ki je prisotnim povedal nekaj o zgodovini vasi, kasneje pa jih je spremljal na sprehodu med našimi vinogradi, ustavili so se tudi v cerkvici sv. Ahacija in si jo ogledali, ob koncu pohoda pa so obiskali tudi vaški muzej. Ko so se vrnili na našo domačijo, jih je pričakalo martinovo kosilo: bučna juha, pečeno meso na žaru, svinjska ribica v gobovi omaki, pražen krompir, dušeno rdeče zelje, repa in na koncu še sladica – vipavski štruklji. Ana iz vinske kleti Kodele je gostom iz Nizozemske razkazala vinsko klet in jim razložila postopek pridelave vina ter predstavila naš vinski izbor. Nizozemski dijaki in učitelja so bili zelo navdušeni, zadovoljni in hvaležni za lepo preživet dan, všeč jim je bila tudi pokrajina in naši običaji.
Tovrstna sodelovanja vzajemnih mobilnosti med partnerskimi šolami so neprecenljiva in bogatijo vse vključene.