DIGITALNO JE ZMAGOVALNO
Obdobje trajanja projekta: september 2024 – junij 2026
Projekt "Digitalno je zmagovalno" ali krajše “Digizmaga« je projekt, ki bo prispeval k trajnostnemu razvoju digitalnih kompetenc dijakov in študentov, prenosu teh veščin v delovno okolje in vsakdanje življenje ter prispeval k pospešenemu razvoju pedagoške stroke na tem področju.
Cilji projekta in predvideni rezultati so:
- Krepitev obstoječih in usvajanje novih digitalnih kompetenc dijakov in študentov.
- Ustvarjanje novih digitalnih vsebin in uporaba digitalnih orodij.
- Aktivno sodelovanje učiteljev pri izmenjavi znanj in prakse.
- Priprava in objava učnih scenarijev.
- Vzpostavitev inovativnih oddelkov, kjer se izvajajo aktivnosti pri najmanj treh predmetih
- Izvedba tednov dejavnosti kot diseminacija projektnih aktivnosti.
- Sodelovanje zunanjih partnerjev v posameznih projektnih aktivnostih.
V okviru projekta bosta poleg evalvacije napredka dijakov in študentov pripravljena in izboljšana metodologija in instrumentarij za merjenje napredka digitalnih kompetenc učečih. Konzorcij sodelujočih šol je odlično sestavljen, kar zagotavlja uspešno izvedbo projekta. Šole različnih velikosti so razpršene po različnih regijah Slovenije, kar omogoča širok doseg in vpliv projekta. Raznolikost konzorcija omogoča prilagodljiv pristop in izmenjavo najboljših praks. Prav tako bomo s projektom podpirali uresničevanje Akcijskega načrta digitalnega izobraževanja 2021-2027.
Projekt vodi Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, sodelujoče partnerske šole pa so:
- Šolski center Slovenske Konjice-Zreče
- Šolski center Slovenj Gradec, Gimnazija Slovenj Gradec
- Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje
- Strokovni izobraževalni center Alme M. Karlin
- Grm Novo mesto - Center biotehnike in turizma, Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija
- Grm Novo mesto - Center biotehnike in turizma, Srednja šola za gostinstvo in turizem
- Šolski center za pošto, ekonomijo in telekomunikacije Ljubljana, Srednja tehniška in strokovna šola
- Srednja medijska in grafična šola Ljubljana
- Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, Gimnazija in veterinarska šola
- Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, Živilska in naravovarstvena šola
- Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, Višja strokovna šola
Projekt “Digitalno je zmagovalno” je projekt, ki je nastal na podlagi javnega razpisa MVI in je
sofinanciran s sredstvi Sklada za okrevanje in odpornost.
OBIŠČI SPLETNO STRAN PROJEKTA DIGIZMAGA
Sadno zelenjavna vina
Sadno zelenjavna vina
Projekt: Sadno zelenjavna vina
Vodilni partner: BIOTEHNIŠKI IZOBRAŽEVALNI CENTER LJUBLJANA
Partnerji v projektu:
- UNIVERZA V LJUBLJANI, Biotehniška fakulteta
- KGZS - ZAVOD LJ
- Združenje za prenos znanja na podeželju
- MBvision, d.o.o.
- TS KOŠALE ROMAN s.p.
- KMG LOJZE KERIN
- KMG JANEZ OCEPEK
- KMG TOMAŽ PREBIL
- KMG BLAŽ RADEJ
Odločba o pravici do sredstev: št. 33117-13/2023/5, z dne 11. 12. 2023
Vrednost projekta (z DDV): 85.223,16 evra
Vrednost sofinanciranja: 74.993,80 evra
Trajanje projekta: december 2023 – december 2024
Opis operacije:
Projekt je usmerjen v vedno aktualno področje v kmetijstvu, to je razvoj novih tehnologij oz. proizvodov. Naslavljamo izzive, ki jih imajo člani partnerstva ob vse pogostejšem pojavljanju ekstremnega vremena oz. podnebnih sprememb. Na sadjarskih in zelenjadarskih kmetijah se v posameznih obdobjih pojavlja povečan obseg pridelka, neprimernega za konzumno prodajo. Več je tudi tehnološko nezrelega pridelka v posameznih serijah pridelave. Pogosto govorimo o kategoriji pridelka za industrijo. Če se ta pridelek na sadnih in zelenjadarskih kmetijah v kratkem času uporabnosti ne predela oz. ga zavržemo, ta stroškovno obremenjuje konzumno prodan pridelek in draži ponudbo podeželja.
Evropski in svetovni trendi kažejo, da kupci radi posegajo po novih, drugačnih, nišnih proizvodih in projekt sadno-zelenjavnih vin išče alternativno uporabo pridelkov vključenih partnerskih kmetij. Sadno jabolčno osnovo iz visokodebelnih in intenzivnih ekoloških nasadov bomo v projektu dopolnili s korenjem in rdečo peso z zelenjadarske kmetije. Pričakujemo pridelavo zdravega in tudi okusnega sklopa sadno-zelenjavnih vin, ki jih bomo poleg navedenega dodatno oplemenitili še z ameriškimi borovnicami, aronijo in medom.
V projektu bomo izvedli praktični preizkus nove tehnologije oz. novega produkta z uporabo obstoječe pridelave na območjih z okrepljeno skrbjo za ohranjanje narave in sodelovanjem proizvodno različno naravnanih kmetij. Zavržki hrane namreč negativno vplivajo na ogljični odtis kmetijstva in projektne aktivnosti oz. novi izdelki bodo pozitivno prispevali k zmanjšanju obremenjevanja okolja ter povečanju ustvarjene dodane vrednosti na kmetiji.
Pridelana sadno-zelenjavna vina in znanje o pridelavi bomo predstavili na degustaciji na večji javni prireditvi ter z več obvestili za javnost, video prispevkom ter objavami na družabnih omrežjih in podobno razširili preizkušene možnosti za alternativne produkte.
Cilj:
Razvoj podeželja in kmetijskega sektorja je glavni splošni cilj. Pričakovana sprememba ob uveljavitvi nove tehnologije in novega proizvoda je dosega višje dodane vrednosti in zmanjšanje zavržene hrane na ravni kmetijskega gospodarstva.
Glavne dejavnosti za doseganje ciljev:
V sklopu projekta bomo razvili tehnologijo za sadno-zelenjavna vina brez grozdja in izvedli izvedbe praktičnih preizkusov pridelave vina iz alternativnih surovin ter podporne aktivnosti za diseminacijo projekta:
- praktični preizkus na kmetijah,
- analiza izvedljivosti prenosa novega proizvoda v prakso,
- predstavitveni video,
- demonstracije pridobljenega znanja na kmetiji,
- strokovna ekskurzija za dijake s področja kmetijstva,
- delavnice za kmetije,
- delavnica za kmetijske svetovalce,
- objave v tiskanem mediju, na spletu in družabnih omrežjih,
- informiranje preko elektronske in običajne pošte.
Rezultati:
Rezultati projekta bodo odvisni od uspešnosti praktičnega preizkusa. Če bo načrtovana tehnologija oz. izboljšana tehnologija omogočala pridelavo kakovostnega vina iz zelenjave, sadja in medu, lahko pričakujemo dober potencial za ustvarjeno finančno dodano vrednost na kmetijah, ki se bodo odločile za izdelavo alternativnih sadno-zelenjavnih vin.
Preberi poročilo Rezultati pilotnega projekta Sadno zelenjavna vina.
Povezava med namenom spletne strani in virom sofinanciranja:
Vodilni partner, BIC LJUBLJANA, je eden izmed največjih šolskih centrov v Sloveniji. V okviru srednješolskih in višješolskih izobraževalnih programov omogoča dijakom, študentom in odraslim udeležencem poleg splošnih pridobiti tudi strokovna znanja in kompetence s področij veterine, živilstva in prehrane, biotehnologije, naravovarstva ter gostinstva in turizma. V projektnem partnerstvu se osredotoča na izvedbo projekta in prenos znanja na udeležence izobraževalnih programov s področja kmetijstva.
Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta je osrednja pedagoška in raziskovalna ustanova na področju ved o živi naravi (biologija, mikrobiologija) ter kmetijstva, gozdarstva in ribištva (gozdarstvo, zootehnika, agronomija) in z njimi povezanih proizvodnih tehnologij (lesarstvo, živilstvo, biotehnologija). V projektnem partnerstvu se osredotoča na pripravo analize izvedljivosti prenosa novega proizvoda v prakso na ravni kmetijskega gospodarstva.
KGZS - ZAVOD LJ je del javne službe kmetijskega svetovanja in izvaja prenos znanja na območju osrednjega dela Slovenije, v 38 občinah. Preko svoje mreže terenskih kmetijskih svetovalcev zagotavlja neposreden stik s kmetijami, v partnerstvu pa se osredotoča na prenos znanja med kmetijskimi svetovalci in kmetijami.
Združenje za prenos znanja na podeželju združuje fizične osebe, zaposlene na fakultetah, šolah, visoko izobražene zaposlene v zagonskih podjetjih, v razvoju visokotehnoloških podjetij, v komerciali, v razvojnih jedrih, in sicer z namenom ustvarjanja vezi med teoretično znanstvenoraziskovalno in strokovno sfero in praktično uporabo znanja med kmeti oz. podeželani. V partnerstvu se osredotoča na prenos znanja med kmetijami.
Podjetje MBvision, d.o.o., se v projektnem partnerstvu osredotoča na video predstavitev projekta, scenarij, na zajem video in avdio vsebin, montažo in video produkcijo.
Ekološke oz. delno ekološke kmetije v projektu iščejo nove možnosti za nišne proizvode in izvajajo praktični preizkus nove tehnologije oz. novega proizvoda. Sadjarska kmetija Radej in ekološka kmetija Ocepek zagotavljata sadje, zelenjadarska ekološka kmetija Prebil zelenjavo, ekološko čebelarstvo Košale med, vinogradniška kmetija Kerin pa izkušnje iz vinarstva.
OGLEJ SI VIDEO SADNO ZELENJAVNA VINA
Povezavi:
- spletna stran Evropske komisije, namenjena Evropskemu kmetijskemu skladu za razvoj podeželja: https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/key-policies/common-agricultural-policy/rural-development,
- spletna stran PRP 2014-2020: http://www.program-podezelja.si/.
Sadno zeliščna vina
Projekt: Sadno zeliščna vina
Vodilni partner: BIOTEHNIŠKI IZOBRAŽEVALNI CENTER LJUBLJANA
Partnerji v projektu:
- UNIVERZA V LJUBLJANI, Biotehniška fakulteta
- KGZS - ZAVOD LJ
- Združenje za prenos znanja na podeželju
- MBvision, d.o.o.
- ZPC, zeliščno posestvo Cvetka, d.o.o.
- TS KOŠALE ROMAN s.p.
- KMG LOJZE KERIN
- KMG JANEZ OCEPEK
- KMG BLAŽ RADEJ
Odločba o pravici do sredstev: št. 33117-8/2023/4, z dne 11. 12. 2023
Vrednost projekta (z DDV): 84.908,74 evra
Vrednost sofinanciranja: 74.990,04 evra
Trajanje projekta: december 2023 – december 2024
Opis operacije:
Projekt je usmerjen v vedno aktualno področje v kmetijstvu, to je razvoj novih tehnologij oz. proizvodov. Naslavljamo izzive, ki jih imajo člani partnerstva ob vse pogostejšem pojavljanju ekstremnega vremena oz. podnebnih sprememb. Na sadjarskih in zeliščarskih kmetijah se v posameznih obdobjih pojavlja povečan obseg pridelka, neprimernega za konzumno prodajo. Več je tudi tehnološko nezrelega pridelka v posameznih serijah pridelave. Pogosto govorimo o kategoriji pridelka za industrijo. Če se ta pridelek na sadnih in zeliščarskih kmetijah v kratkem času uporabnosti ne predela oz. ga zavržemo, ta stroškovno obremenjuje konzumno prodan pridelek in draži ponudbo podeželja.
Evropski in svetovni trendi kažejo, da kupci radi posegajo po novih, drugačnih, nišnih proizvodih in projekt sadno-zeliščnih vin išče alternativno uporabo pridelkov vključenih partnerskih kmetij. Sadno jabolčno osnovo iz visokodebelnih in intenzivnih ekoloških nasadov bomo v projektu dopolnili z zelišči. Pričakujemo pridelavo zdravega in tudi okusnega sklopa sadno-zeliščnih vin, ki jih bomo poleg navedenega dodatno oplemenitili še z ameriškimi borovnicami, aronijo in medom.
V projektu bomo izvedli praktični preizkus nove tehnologije oz. novega produkta z uporabo obstoječe pridelave na območjih z okrepljeno skrbjo za ohranjanje narave in sodelovanjem proizvodno različno naravnanih kmetij. Zavržki hrane namreč negativno vplivajo na ogljični odtis kmetijstva in projektne aktivnosti oz. novi izdelki bodo pozitivno prispevali k zmanjšanju obremenjevanja okolja ter povečanju ustvarjene dodane vrednosti na kmetiji.
Pridelana sadno-zeliščna vina in znanje o pridelavi bomo predstavili na degustaciji na večji javni prireditvi ter z več obvestili za javnost, video prispevkom ter objavami na družabnih omrežjih in podobno razširili preizkušene možnosti za alternativne produkte.
Cilj:
Razvoj podeželja in kmetijskega sektorja je glavni splošni cilj. Pričakovana sprememba ob uveljavitvi nove tehnologije in novega proizvoda je dosega višje dodane vrednosti in zmanjšanje zavržene hrane na ravni kmetijskega gospodarstva.
Glavne dejavnosti za doseganje ciljev:
V sklopu projekta bomo razvili tehnologijo za sadno-zeliščna vina brez grozdja in izvedli izvedbe praktičnih preizkusov pridelave vina iz alternativnih surovin ter podporne aktivnosti za diseminacijo projekta:
- praktični preizkus na kmetijah,
- analiza izvedljivosti prenosa novega proizvoda v prakso,
- predstavitveni video,
- demonstracije pridobljenega znanja na kmetiji,
- strokovna ekskurzija za dijake s področja kmetijstva,
- delavnice za kmetije,
- delavnica za kmetijske svetovalce,
- objave v tiskanem mediju, na spletu in družabnih omrežjih,
- informiranje preko elektronske in običajne pošte.
Rezultati:
Rezultati projekta bodo odvisni od uspešnosti praktičnega preizkusa. Če bo načrtovana tehnologija oz. izboljšana tehnologija omogočala pridelavo kakovostnega vina iz sadja, zelišč in medu, lahko pričakujemo dober potencial za ustvarjeno finančno dodano vrednost na kmetijah, ki se bodo odločile za izdelavo alternativnih sadno-zeliščnih vin.
Preperi poročilo Rezultati pilotnega projekta Sadno zeliščna vina.
Povezava med namenom spletne strani in virom sofinanciranja:
Vodilni partner, BIC LJUBLJANA, je eden izmed največjih šolskih centrov v Sloveniji. V okviru srednješolskih in višješolskih izobraževalnih programov omogoča dijakom, študentom in odraslim udeležencem poleg splošnih pridobiti tudi strokovna znanja in kompetence s področij veterine, živilstva in prehrane, biotehnologije, naravovarstva ter gostinstva in turizma. V projektnem partnerstvu se osredotoča na izvedbo projekta in prenos znanja na udeležence izobraževalnih programov s področja kmetijstva.
Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta je osrednja pedagoška in raziskovalna ustanova na področju ved o živi naravi (biologija, mikrobiologija) ter kmetijstva, gozdarstva in ribištva (gozdarstvo, zootehnika, agronomija) in z njimi povezanih proizvodnih tehnologij (lesarstvo, živilstvo, biotehnologija). V projektnem partnerstvu se osredotoča na pripravo analize izvedljivosti prenosa novega proizvoda v prakso na ravni kmetijskega gospodarstva.
KGZS - ZAVOD LJ je del javne službe kmetijskega svetovanja in izvaja prenos znanja na območju osrednjega dela Slovenije, v 38 občinah. Preko svoje mreže terenskih kmetijskih svetovalcev zagotavlja neposreden stik s kmetijami, v partnerstvu pa se osredotoča na prenos znanja med kmetijskimi svetovalci in kmetijami.
Združenje za prenos znanja na podeželju združuje fizične osebe, zaposlene na fakultetah, šolah, visoko izobražene zaposlene v zagonskih podjetjih, v razvoju visokotehnoloških podjetij, v komerciali, v razvojnih jedrih, in sicer z namenom ustvarjanja vezi med teoretično znanstvenoraziskovalno in strokovno sfero in praktično uporabo znanja med kmeti oz. podeželani. V partnerstvu se osredotoča na prenos znanja med kmetijami.
Podjetje MBvision, d.o.o., se v projektnem partnerstvu osredotoča na video predstavitev projekta, scenarij, na zajem video in avdio vsebin, montažo in video produkcijo.
Ekološke oz. delno ekološke kmetije v projektu iščejo nove možnosti za nišne proizvode in izvajajo praktični preizkus nove tehnologije oz. novega proizvoda. Sadjarska kmetija Radej in ekološka kmetija Ocepek zagotavljata sadje, Zeliščno posestvo Cvetka, zelišča, ekološko čebelarstvo Košale med, vinogradniška kmetija Kerin pa izkušnje iz vinarstva.
Povezavi:
- spletna stran Evropske komisije, namenjena Evropskemu kmetijskemu skladu za razvoj podeželja: https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/key-policies/common-agricultural-policy/rural-development,
- spletna stran PRP 2014-2020: http://www.program-podezelja.si/.
OGLEJ SI VIDEO SADNO ZELIŠČNA VINA
Povezavi:
- spletna stran Evropske komisije, namenjena Evropskemu kmetijskemu skladu za razvoj podeželja: https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/key-policies/common-agricultural-policy/rural-development,
- spletna stran PRP 2014-2020: http://www.program-podezelja.si/.
Dealkoholizirana vina
Projekt: Dealkoholizirana vina
Vodilni partner: BIOTEHNIŠKI IZOBRAŽEVALNI CENTER LJUBLJANA
Partnerji v projektu:
- UNIVERZA V LJUBLJANI, Biotehniška fakulteta
- KGZS - ZAVOD LJ
- Združenje za prenos znanja na podeželju
- MBvision, d.o.o.
- ZPC, zeliščno posestvo Cvetka, d.o.o.
- TS KOŠALE ROMAN s.p.
- KMG LOJZE KERIN
- KMG JANEZ OCEPEK
- KMG TOMAŽ PREBIL
- KMG BLAŽ RADEJ
Odločba o pravici do sredstev: št. 33117-9/2023/4, z dne 11. 12. 2023
Vrednost projekta (z DDV): 84.705,13 evra
Vrednost sofinanciranja: 74.984,98 evra
Trajanje projekta: december 2023 – december 2024
Opis operacije:
Evropski in svetovni trendi kažejo, da kupci radi posegajo po novih, drugačnih, nišnih proizvodih in projekt dealkoholiziranih vin išče alternativne rešitve za nastajajoč trg brezalkoholnih vin. o uporabo pridelkov vključenih partnerskih kmetij. Vinogradniške kmetije namreč želijo ponuditi vina za različna življenjska obdobja ali druge zadržke ko zauživanje alkohola ni priporočeno.
Projekt je usmerjen v vedno aktualno področje v kmetijstvu, to je razvoj novih tehnologij oz. proizvodov. Poleg tržnih izzivov vinogradnikov naslavljamo tudi izzive, ki jih imajo člani partnerstva ob vse pogostejšem pojavljanju ekstremnega vremena oz. podnebnih sprememb. Na sadjarskih kmetijah se v posameznih obdobjih pojavlja povečan obseg pridelka, neprimernega za konzumno prodajo. Več je tudi tehnološko nezrelega pridelka v posameznih serijah pridelave. Pogosto govorimo o kategoriji pridelka za industrijo. Če se ta pridelek na sadnih in zeliščarskih kmetijah v kratkem času uporabnosti ne predela oz. ga zavržemo, ta stroškovno obremenjuje konzumno prodan pridelek in draži ponudbo podeželja.
Dealkoholizirana vina bomo pripravili iz tradicionalne grozdne osnove, jabolčne osnove iz visokodebelnih in intenzivnih ekoloških jabolčnih nasadov bomo v projektu dopolnili z različnimi zelišči ali razširjeno sadno osnovo npr. ameriške borovnice, aronije, kakijem, malinami, konopljo, bučami, medom.
V projektu bomo izvedli praktični preizkus nove tehnologije oz. novega produkta z uporabo obstoječe pridelave na območjih z okrepljeno skrbjo za ohranjanje narave in sodelovanjem proizvodno različno naravnanih kmetij. Zavržki hrane namreč negativno vplivajo na ogljični odtis kmetijstva in projektne aktivnosti oz. novi izdelki bodo pozitivno prispevali k zmanjšanju obremenjevanja okolja ter povečanju ustvarjene dodane vrednosti na kmetiji.
Pridelana dealkoholizirana vina in znanje o pridelavi bomo predstavili na degustaciji na večji javni prireditvi ter z več obvestili za javnost, video prispevkom ter objavami na družabnih omrežjih in podobno razširili preizkušene možnosti za alternativne produkte.
Cilj:
Razvoj podeželja in kmetijskega sektorja je glavni splošni cilj. Pričakovana sprememba ob uveljavitvi nove tehnologije in novega proizvoda je dosega višje dodane vrednosti in zmanjšanje zavržene hrane na ravni kmetijskega gospodarstva.
Glavne dejavnosti za doseganje ciljev:
V sklopu projekta bomo razvili tehnologijo za dealkoholizirana vina brez grozdja in izvedli izvedbe praktičnih preizkusov pridelave vina iz alternativnih surovin ter podporne aktivnosti za diseminacijo projekta:
- praktični preizkus na kmetijah,
- analiza izvedljivosti prenosa novega proizvoda v prakso,
- predstavitveni video,
- demonstracije pridobljenega znanja na kmetiji,
- strokovna ekskurzija za dijake s področja kmetijstva,
- delavnice za kmetije,
- delavnica za kmetijske svetovalce,
- objave v tiskanem mediju, na spletu in družabnih omrežjih,
- informiranje preko elektronske in običajne pošte.
Rezultati:
Rezultati projekta bodo odvisni od uspešnosti praktičnega preizkusa. Če bo načrtovana tehnologija oz. izboljšana tehnologija omogočala pridelavo kakovostnega brezalkoholnega vina iz grozdja, sadja, zelišč in medu, lahko pričakujemo dober potencial za ustvarjeno finančno dodano vrednost na kmetijah, ki se bodo odločile za izdelavo alternativnih brezalkoholnih vin.
Preberi poročilo Rezultati pilotnega projekta Dealkoholizirana vina.
Povezava med namenom spletne strani in virom sofinanciranja:
Vodilni partner, BIC LJUBLJANA, je eden izmed največjih šolskih centrov v Sloveniji. V okviru srednješolskih in višješolskih izobraževalnih programov omogoča dijakom, študentom in odraslim udeležencem poleg splošnih pridobiti tudi strokovna znanja in kompetence s področij veterine, živilstva in prehrane, biotehnologije, naravovarstva ter gostinstva in turizma. V projektnem partnerstvu se osredotoča na izvedbo projekta in prenos znanja na udeležence izobraževalnih programov s področja kmetijstva.
Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta je osrednja pedagoška in raziskovalna ustanova na področju ved o živi naravi (biologija, mikrobiologija) ter kmetijstva, gozdarstva in ribištva (gozdarstvo, zootehnika, agronomija) in z njimi povezanih proizvodnih tehnologij (lesarstvo, živilstvo, biotehnologija). V projektnem partnerstvu se osredotoča na pripravo analize izvedljivosti prenosa novega proizvoda v prakso na ravni kmetijskega gospodarstva.
KGZS - ZAVOD LJ je del javne službe kmetijskega svetovanja in izvaja prenos znanja na območju osrednjega dela Slovenije, v 38 občinah. Preko svoje mreže terenskih kmetijskih svetovalcev zagotavlja neposreden stik s kmetijami, v partnerstvu pa se osredotoča na prenos znanja med kmetijskimi svetovalci in kmetijami.
Združenje za prenos znanja na podeželju združuje fizične osebe, zaposlene na fakultetah, šolah, visoko izobražene zaposlene v zagonskih podjetjih, v razvoju visokotehnoloških podjetij, v komerciali, v razvojnih jedrih, in sicer z namenom ustvarjanja vezi med teoretično znanstvenoraziskovalno in strokovno sfero in praktično uporabo znanja med kmeti oz. podeželani. V partnerstvu se osredotoča na prenos znanja med kmetijami.
Podjetje MBvision, d.o.o., se v projektnem partnerstvu osredotoča na video predstavitev projekta, scenarij, na zajem video in avdio vsebin, montažo in video produkcijo.
Ekološke oz. delno ekološke kmetije v projektu iščejo nove možnosti za nišne proizvode in izvajajo praktični preizkus nove tehnologije oz. novega proizvoda. Sadjarska kmetija Radej in ekološka kmetija Ocepek zagotavljata sadje, Zeliščno posestvo Cvetka, zelišča, ekološka kmetija Prebil, zelenjavo, ekološko čebelarstvo Košale med, vinogradniška kmetija Kerin pa izkušnje iz vinarstva.
OGLEJ SI VIDEO DEALKOHOLIZIRANA VINA
Povezavi:
- spletna stran Evropske komisije, namenjena Evropskemu kmetijskemu skladu za razvoj podeželja: https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/key-policies/common-agricultural-policy/rural-development,
- spletna stran PRP 2014-2020: http://www.program-podezelja.si/.
RASTLINSKI PREHRANSKI DODATEK ZA ČEBELE
KAS 82 - RASTLINSKI PREHRANSKI DODATEK ZA ČEBELE
Vodilni partner:
Združenje za prenos znanja na podeželju
Partnerji v projektu:
- UNIVERZA V LJUBLJANI, Biotehniška fakulteta
- KGZS - ZAVOD LJ
- BIOTEHNIŠKI IZOBRAŽEVALNI CENTER LJUBLJANA
- MBvision, d. o. o.
- ZPC, zeliščno posestvo Cvetka, d. o. o.
- ALBATROS-PRO d. o. o.
- TS KOŠALE ROMAN s. p.
- KMG LOJZE KERIN
- KMG DAMIR LOVRIĆ
- KMG BLAŽ RADEJ
- KMG LEON ZEMLJIČ
- KMG MIHA METELKO
Odločba o pravici do sredstev: št. 33117-21/2023/4, z dne 11. 12. 2023
Vrednost projekta (z DDV): 83.588,29 evra
Vrednost sofinanciranja: 74.997,54 evra T
Trajanje projekta: december 2023 – december 2024
Opis operacije: S pojavitvijo podnebnih sprememb in vse pogostejšimi ekstremnimi vremenskimi pojavi v kmetijstvu in čebelarstvu zaznavamo zaostrovanje razmer v panogi. V zadnjih osmih letih so imeli čebelarji v petih letih drastično nizke donose medu, kar se že odraža v številu panjev medonosnih čebel. Čebele so najpomembnejši opraševalec kmetijske kulturne krajine, saj je več kot dve tretjini vseh kmetijskih pridelkov vezanih na njihov servis opraševanja.
V zadnjih letih zaradi podnebnih sprememb v čebelarstvu postajajo velik izziv prebavne težave čebel. Pogosto se pojavljajo nosema ali druge zastrupitve prebavnega traka. Večina čebelarjev za zimsko in spomladansko krmljenje še vedno uporablja sladkorno raztopino, ki pa zaradi potrebe predelave disaharida v monosaharide dodatno oslabi imunski sistem prebavil čebele.
Nekateri starejši viri navajajo izvlečke pelina in borovih vršičkov kot možno prehransko dopolnilo za čebele, ki bi težave s prebavnim trakom omilili oz. v celoti odpravili. Na trgu obstaja več zeliščnih čajev, kar pa za uporabo v čebelarstvu ni primerno. S kuhanjem se namreč učinkovine zelišč denaturirajo in deloma ali v celoti uničijo. V projektu bomo testirali novo tehnologijo pridobivanja učinkovin zelišč s pripravo raztopine zelišč pelina, borovih vršičkov, česna in drugih sestavin v etanolu po nizkotemperaturni metodi.
V projektu bomo testirali novo tehnologijo pridobivanja učinkovin zelišč s pripravo raztopine zelišč pelina, borovih vršičkov, česna in drugih sestavin v etanolu po nizkotemperaturni metodi.
Cilj: Splošni cilj projekta je trajnostno ohranjanje naravnega okolja oz. specifične strukture kmetijske kulturne krajine in proizvodnega potenciala kmetijskih površin. Zagotoviti želimo ohranjanje oz. okrepitev prehranske varnosti ter raznolikega naravnega okolja s potencialom za razvoj drugih dejavnosti na podeželju.
Cilj projekta je ohranjanje ekosistemske vloge, ki jo opravljajo čebele v kmetijstvu. Zato je treba prilagoditi obstoječo prehrano, ki povzroča veliko starostnih poškodb pri čebelah in ne zagotavlja odpornosti čebelje družine na pogosto pojavljanje ekstremnega vremena in druge podnebne spremembe
Glavne dejavnosti za doseganje ciljev:
V sklopu projekta bomo obudili in nadgradili prehranski dodatek za čebele KAS in izvedli aktivnosti praktičnih preizkusov ter podporne aktivnosti za diseminacijo projekta:
- praktični preizkus na kmetijah,
- analiza izvedljivosti prenosa novega proizvoda v prakso,
- predstavitveni video,
- demonstracije pridobljenega znanja na kmetiji,
- strokovna ekskurzija za dijake s področja kmetijstva,
- delavnice za kmetije,
- delavnica za kmetijske svetovalce,
- objave v tiskanem mediju, na spletu in družabnih omrežjih,
- informiranje preko elektronske in običajne pošte.
Rezultati: Donos projekta bo razvita tehnologija in njen praktični preizkus za prehransko dopolnilo za čebele, sestavljeno iz sestavin s pomočjo postopkov, prilagojenih biologiji čebele. Ob želenih učinkih prehranskega dopolnila pričakujemo boljšo odpornost čebelje družine na podnebne spremembe, večji delež izzimljenih čebel, hitrejši spomladanski razvoj ter ohranjanje staleža medonosne čebele. Z uporabo prehranskega dopolnila se bo namreč izboljšala produktivnost in rentabilnost čebelarjenja.
Povezava med namenom spletne strani in virom sofinanciranja: Združenje za prenos znanja na podeželju, vodilni partner, združuje fizične osebe, zaposlene na fakultetah, šolah, visoko izobražene zaposlene v zagonskih podjetjih, v razvoju visokotehnoloških podjetij, v komerciali, v razvojnih jedrih, in sicer z namenom ustvarjanja vezi med teoretično znanstvenoraziskovalno in strokovno sfero ter praktično uporabo znanja med kmeti oz. podeželani. V partnerstvu se osredotoča na prenos znanja med kmetijami.
BIC LJUBLJANA je eden izmed največjih šolskih centrov v Sloveniji. V okviru srednješolskih in višješolskih izobraževalnih programov omogoča dijakom, študentom in odraslim udeležencem poleg splošnih pridobiti tudi strokovna znanja in kompetence s področij veterine, živilstva in prehrane, biotehnologije, naravovarstva ter gostinstva in turizma. V projektnem partnerstvu se osredotoča na izvedbo projekta in prenos znanja na udeležence izobraževalnih programov s področja kmetijstva.
Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta je osrednja pedagoška in raziskovalna ustanova na področju ved o živi naravi (biologija, mikrobiologija) ter kmetijstva, gozdarstva in ribištva (gozdarstvo, zootehnika, agronomija) in z njimi povezanih proizvodnih tehnologij (lesarstvo, živilstvo, biotehnologija). V projektnem partnerstvu se osredotoča na pripravo analize izvedljivosti prenosa novega proizvoda v prakso na ravni kmetijskega gospodarstva.
KGZS - ZAVOD LJ je del javne službe kmetijskega svetovanja in izvaja prenos znanja na območju osrednjega dela Slovenije, v 38 občinah. Preko svoje mreže terenskih kmetijskih svetovalcev zagotavlja neposreden stik s kmetijami, v partnerstvu pa se osredotoča na prenos znanja med kmetijskimi svetovalci in kmetijami.
ALBATROS-PRO d. o. o. je razvojno podjetje za projektiranje, izdelavo naprav in strojev po naročilu, za avtomatizacijo različnih tehnoloških postopkov v avtomobilski industriji, sanitarni tehniki, kozmetiki ipd. Svojim parterjem ponujajo celovite rešitve za organizacije delovnih procesov in široko paleto namenskih strojev in naprav za avtomatizacijo različnih tehnoloških postopkov. V projektu se osredotočajo na filtriranje zeliščnih izvlečkov prehranskega dopolnila za čebele.
ZPC, zeliščno posestvo Cvetka, d. o. o, je vodilno slovensko podjetje v ponudbi naravne kozmetike in se ponaša s certifikatoma kontrolne organizacije Bio kozmetika in Naravna kozmetika z bio sestavinami. Na posestvu gojijo več kot 60 različnih vrst zelišč, iz katerih pripravljajo izvlečke in jih uporabljajo v svojih proizvodih. V projektu je njihova vloga osredotočena na pripravo izvlečkov zelišč za prehransko dopolnilo za čebele.
Podjetje MBvision, d. o. o., se v projektnem partnerstvu osredotoča na video predstavitev projekta, scenarij, na zajem video in avdio vsebin, montažo in video produkcijo. Ekološka čebelarja Metelko in Košale ter konvencionalna čebelarja Lovrić in Zemljič bodo sodelovali pri praktičnem preizkusu prehranskega dodatka za čebele na kmetiji, kmetiji Kerin in Radej pa pri praktičnem preizkusu v procesu predelave in filtriranja zeliščnih izvlečkov.
Povezavi:
- spletna stran Evropske komisije, namenjena Evropskemu kmetijskemu skladu za razvoj podeželja: https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/key-policies/common-ag…
- spletna stran PRP 2014-2020: http://www.program-podezelja.si/.
FINANČNI PLAC
FINANČNO OPISMENJEVANJE ZA ODRASLE
Opis projekta
Projekt Finančni plac ponuja programe finančnega opismenjevanja za vse odrasle, skladno z ZIO-1. Udeleženci bodo pridobili znanja s področja načrtovanja osebnih financ, investiranja, upravljanja dolgov, davčne zakonodaje, varnosti, spletnega bančništva in drugih povezanih tem. Vključijo se lahko v 40-urne neformalne programe ali 100-urni javnoveljavni programi.
Namen projekta
Namen projekta je krepiti finančno odpornost in pismenost prebivalcev Slovenije ter jim omogočiti doseganje in ohranjanje finančnega blagostanja v času nepredvidljivih ekonomskih in družbenih sprememb.
Programi:
Javno veljavni program (100 šolskih ur):
- Obvladujem svoje finance (za vse odrasle)
Neformalni programi (40 šolskih ur):
- Finančna prihodnost je mojih rokah
- Načrtovanje in vodenje družinskega proračuna
- Kdaj je nepremičnina lahko naložba
- Ali naj svoj denar vlagam?
Podrobnejši o samih programih izobraževanja si lahko preberete na sledeči povezavi:
https://financno.pismen.si/gradiva/izobrazevalni-programi/
Prijavi se
Prijave zbiramo do zapolnitve prostih mest.
Na brezplačna izobraževanja se prijavite preko spletnega obrazca.
Za rezervacije mest ali morebitna dodatna vprašanja pa lahko pokličete tudi na tel. št. 01 28 07 601 (Nataša Rakar) ali pišete na elektronski naslov natasa.rakar@bic-lj.si.
Ne odlašajte s prijavo in se nam pridružite v sproščenem vzdušju ter obnovite oz. nadgradite svoje znanje.
Načrtovani in doseženi rezultati
Skupaj s konzorcijskimi partnerji bomo v program vključili 415 oseb.
Finančna vrednost projekta
Skupna vrednost projekta znaša 405.487,50 EUR in se financira iz sredstev iz Mehanizma za okrevanje in odpornost.
Trajanje projekta
Oktober 2024 – junij 2026
Projektni partnerji
Javni zavod Cene Štupar - Center za izobraževanje Ljubljana je vodilni partner konzorcija, ki
ga sestavljajo še:
- Biotehniški izobraževalni center Ljubljana
- ZAVOD ZNANJE POSTOJNA, OE Ljudska univerza Postojna
- Ljudska univerza Ravne na Koroškem
- Ljudska univerza Rogaška Slatina
Več informacij o projektu:
Nataša Rakar
01 280 76 01
natasa.rakar@bic-lj.si
Projekt v okviru Načrta za okrevanje in odpornost financira Evropska unija – NextGenerationEU
Več informacij o Načrtu za okrevanje in odpornost je na voljo tukaj.
zMIGAJ!
V okviru Programa evropske kohezijske politike v obdobju 2021-2027 je Zavod za šport RS Planica pridobil izvedbo projekta "zMIGAJ!", namenjenega srednjim šolam in dijaškim domovom – predvsem dijakom, a tudi drugim zaposlenim na izbranih srednjih šolah oziroma dijaških domovih. Glavni cilji projekta so zasnova strokovnih izhodišč za pripravo inovativnih gibalnih programov za mlade, izpeljava inovativnih gibalnih programov za vključeno srednješolsko populacijo, izpeljava gibalnih programov za zaposlene na izbrani šoli, predstavitev učinkov redne celostne gibalne vadbe (razbremenitev, izboljšanje delovnih sposobnosti in preventiva pred delovnimi poškodbami) ter vpliv gibanja na zdravje, počutje in gibalno zmogljivost, nenazadnje pa izvedba promocijskih aktivnosti za športno rekreacijsko aktivacijo mladih. V projektu sodeluje tudi Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, s katerim bomo tudi mi sodelovali in spodbujali gibalno dejavnost med mladimi ter prispevali k njihovemu zdravemu razvoju in krepitvi telesne učinkovitosti.
Projekt bo vodil Zavod za šport Republike Slovenije Planica, v sodelovanju s konzorcijskim partnerjem Univerzo v Ljubljani, Fakulteto za šport. Izbrane srednje šole oziroma dijaški domovi bodo pri projektu sodelovali v šolskih letih od 2024/25 do 2027/28.
Operacijo sofinancira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada EKP 2021-2027.
Mednarodno: Green Capital
GREEN CAPITAL, ERASMUS+ KA2
1. junij 2024 – 30. november 2025
Partnerstvo:
- Mediterraneo Erasmus International Centre S.L. (vodilni partner), https://mediterraneoculinary.com/international/, Španija
- ENAIP Veneto Impresa Sociale, https://www.enaip.veneto.it, Italija
- BIC Ljubljana, Slovenia
Projekt Zelena prestolnica (Green Capital) se je rodil iz ideje, da bi se zgledovali po mestih, ki so prejela naziv zelena prestolnica Evrope, in izvajali njihove dobre ukrepe v poklicnih šolah. Glavna motivacija tega projekta je prispevati k izpolnjevanju ciljev evropskega zelenega dogovora na ravni izobraževanja ter prispevati k podnebni nevtralnosti, ki naj bi jo dosegli do leta 2050.
Posebni cilji projekta Zelena prestolnica so:
- Ozaveščanje učiteljev in dijakov, zlasti v poklicnem izobraževanju in usposabljanju, o trenutni podnebni krizi.
- Vključevanje izobraževalne skupnosti v boj proti podnebnim spremembam.
- Spodbujanje dejavnosti in dobrih praks v centrih poklicnega izobraževanja za boljše usposabljanje na področju trajnostnih veščin.
- Izboljšanje spretnosti in zagotavljanje orodij za okoljsko trajnost in podnebne spremembe.
- Udeležencem omogočiti, da individualno in kolektivno pridobijo informacije o krožnem gospodarstvu, podnebnih ukrepih in zavrženi hrani.
Za doseganje teh ciljev je konzorcij opredelil dve ključni dejavnosti. Prvič, razvil bo nabor orodij s tremi deli: teoretični del, kjer se bodo dijaki učili trajnostnih kompetenc o krožnem gospodarstvu, odpadni hrani in prilagajanju podnebnim spremembam; praktični del; in del z dobrimi praksami. Druga ključna dejavnost bo spletni kviz s vprašanji, ki jih bodo prenesli s spletne strani projektnih partnerjev. Ta igra bo omogočila udeležencem, da v šolskem okolju na didaktičen način uporabijo vse, kar so se naučili.
Mednarodno: Practicing EU Values & Norms in VET (Values@VET), Erasmus+ KA2
Practicing EU Values & Norms in VET (Values@VET), Erasmus+ KA2
1.december 2023 – 31. maj 2026
Partnerske države: Slovenija, Portugalska, Litva, Nizozemska, Italija
BIC Ljubljana (vodilni partner), Slovenija
- Agrupamento de escolas fernão do pó (http://www.aefp.pt), Portugalska
- Viesoji istaiga valakupiu reabilitacijos centras (www.reabilitacija.lt), Litva
- All about quality consultancy, Nizozemska
- Forbusiness lifeskills, Italija
Projekt ima za splošni cilj krepiti ozaveščenost, razumevanje in kompetence učiteljev, mentorjev in dijakov v poklicnem izobraževanju in usposabljanju glede uveljavljanja vrednot in norm EU. S tem želimo prispevati k aktivnemu državljanstvu in oblikovanju prihodnje družbe. Konkretno projekt sledi trem ciljem:
Želimo vzpostaviti skupno razumevanje temeljnih vrednot EU med vodij in učitelj v institucijah poklicnega izobraževanja in usposabljanja. Projekt bo omogočil ozaveščenost o vrednotah EU in njihovem praktičnem vplivu na vedenje, tako v učnem okolju kot v vsakdanjem življenju. Cilj je ustvariti okolje, kjer bodo učitelji sposobni uspešno usposabljati dijake glede uveljavljanja vrednot in norm EU.
Da bi dosegli te cilje, bomo izvedli naslednje aktivnosti:
a. Izmenjava trenutnih praks in opredelitev želenega vedenja
b. Usposabljanje za razumevanje vrednot EU
c. Razvoj informacijskega paketa in vaj za prakticiranje vrednot EU
Rezultati projekta bodo vključevali informacijski paket s strategijo za izvajanje usposabljanja in prakticiranja vrednot EU, vedenjske smernice za vodje in učitelje ter zbirko uspešnih vaj za usposabljanje in prakticiranje vrednot EU. Skupni cilj projekta je tako zagotoviti temelje za boljše razumevanje in uveljavljanje vrednot EU v poklicnem izobraževanju in usposabljanju.
TEMELJNE KOMPETENCE 2023-2029
Projekt KOMPETENCE 2023-2029-OSR je namenjen izvajanju izobraževalnih programov za odrasle, v sklopu katerega organiziramo brezplačna izobraževanja in usposabljanja za zaposlene in brezposelne. Namen projekta je povečati vključenost odraslih v vseživljenjsko učenje ter izboljšati kompetence, ki jih odrasli potrebujejo zaradi potreb na trgu dela, večje zaposljivosti ter osebnega razvoja in delovanja v sodobni družbi. Projekt je financiran s strani Evropskega socialnega sklada in Ministrstva za vzgojo in izobraževanje.
PROGRAMI:
- Angleščina (začetni ali nadaljevalni); 40-urni tečaj
- Nemščina (začetni ali nadaljevalni); 40-urni tečaj
- Italijanščina (začetni ali nadaljevalni); 40-urni tečaj
- Španščina (začetni ali nadaljevalni); 40-urni tečaj
- Ruščina (začetni ali nadaljevalni); 40-urni tečaj
- Pridobivanje digitalnih kompetenc (Word, Excel, Power Point …); 40-urni tečaj
- Sistem HACCP in zagotavljanje varne hrane; 30-urni tečaj
- Sporazumevanje v slovenskem jeziku; 40-urni tečaj
- UŽU Most do izobrazbe; 100-urni tečaj
Tečaje bomo izvedli v primeru zadostnega števila prijav (12 udeležencev v skupini).
CILJNA SKUPINA:
- vsi odrasli, zaposleni ali brezposelni, prednost pa imajo:
- odrasli, ki imajo končano največ srednješolsko izobraževanje,
- aktivni, ki so stari 55 let ali več,
- tujci,
- zaprte osebe v zavodih za prestajanje kazni zapora.
PARTNERJI:
V projektu poleg BIC Ljubljana sodelujejo še:
- Center za dopisno izobraževanje Univerzum (vodilni partner projekta)
- Glotta nova, Center za novo znanje
- Agora, podjetje za ustvarjalne komunikacije d.o.o.
PRIJAVI SE
Informativne prijave zbiramo čez celo leto, in sicer do zapolnitve prostih mest.
Na brezplačne tečaje se prijavite preko spletnega obrazca. Preberi splošne pogoje. Za rezervacije mest ali morebitna dodatna vprašanja pa lahko pokličete na tel. št. (01) 28 07 621 (Helena Črešnik) in 01 28 07 601 (Nataša Rakar) ali pišete na elektronski naslov brezplacnitecaji@bic-lj.si.
Ne odlašajte s prijavo in se nam pridružite v sproščenem vzdušju ter obnovite oz. nadgradite svoje znanje.
SIO-2020
Slovensko izobraževalno omrežje – 2020 oz. SIO-2020
Program nadaljnje vzpostavitve IKT infrastrukture v vzgoji in izobraževanju
Cilj operacije je izboljšanje kompetenc in dosežkov mladih ter večja usposobljenost izobraževalcev prek večje uporabe sodobne IKT pri poučevanju in učenju. Vzgojno-izobraževalnim zavodom se sofinancira izgradnja brezžičnih omrežij in nakup IKT opreme, razvija se e-storitve in e-vsebine.
SPECIALNI ZDRAVKO
PRIJAVITELJ PROJEKTA: Društvo za kulturo inkluzije
PARTNERJI PRI PROJEKTU: Center Janeza Levca Ljubljana in Biotehniški izobraževalni center Ljubljana
OBDOBJE TRAJANJA PROJEKTA: 2022 – 2025
Dostop do brošure Specialni Zdravko (https://drive.google.com/file/d/1I8-soZ9q7lsrm8u8TBZbwNfZGm6xdfoG/view)
Program Specialni Zdravko je uspešno prijavljen projekt v okviru Sofinanciranja programov na področju prehrane in telesne dejavnosti za zdravje do leta 2025, kar pomeni, da je sofinanciran s strani Ministrstva za zdravje.
Program naslavlja osebe s posebnimi potrebami (v nadaljevanju PP), ki so v veliko primerih tudi socialno ogrožene skupine. Gre za otroke, mladostnike in odrasle z motnjo v duševnem razvoju, avtizmom ter pridruženimi motnjami, za katere je značilno, da se premalo gibajo in so pogosto nagnjeni k prekomerni telesni masi in nezdravem načinu prehranjevanja.
S programom želimo osebam s posebnimi potrebami na njim razumljiv način približati pomen zdravega prehranjevanja in telesne aktivnosti ter spremeniti njihove rutine. Poudarek bo na telesnih dejavnostih v naravi s ciljem po spoznavanju rekreativnih površin v lokalnem okolju ter nadaljnji uporabi le teh tudi po izvedenem programu. Udeležence bomo spodbujali k rednemu uživanju sadja in zelenjave, zajtrkov, spodbujali jih bomo, da bodo jedli več manjših obrokov v dnevu ipd. V okviru programa bomo naredili brošure, ki bodo pisane v lahko berljivi različici, saj ugotavljamo, da so sicer promocijske brošure pogosto pisane na njim manj razumljiv način. Ker gre za osebe, ki so pogosto nesamostojne in živijo v zavodih ali s starši/skrbniki, bomo na ta način ozaveščali tudi njihove skrbnike.
Aktivnosti programa:
- izvajanje praktičnih usposabljanj v vzgojno-izobraževalnih zavodih za organizatorje prehrane glede uporabe smernic zdravega prehranjevanja in podpornih orodij za načrtovanje in izvajanje organizirane prehrane;
- med-vrstniško spodbujanje otrok k pripravi in uživanju zdravih tradicionalnih jedi v vzgojno-izobraževalnem okolju, v skladu s smernicami zdravega prehranjevanja ob upoštevanju preverjenih in učinkovitih pristopov;
- izboljševanje sestave živilskih izdelkov (z zmanjšanjem vsebnosti sladkorja, sladil, nasičenih maščobnih kislin in soli ter povečevanjem vlaknin) ter promocija izdelkov z ugodno prehransko sestavo;
- inovativni načini spodbujanja telesne dejavnosti, namenjeni ranljivim skupinam otrok in/ali mladostnikov;
- spodbujanje aktivne mobilnosti kot zdravega načina prihoda v šolo in na delo;
- promocija telesne dejavnosti za zdravje na nacionalni ravni, ki vključuje aktivnosti v času Evropskega tedna mobilnosti, Evropskega tedna športa v okviru Bodi športnika.
UČIM ZA ŽIVLJENJE
Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, Živilska šola je od junija 2023 vključen v projekt Učim za življenje. Naši učitelji so se obvezali, da bodo prenašali znanje o podnebnih spremembah, rešitvah in ekosocialnih tematikah. Skupaj bomo razvijali skupnost ambasadorjev, ki so motivirani in s srcem delujejo za boljši jutri planeta in vseh živih bitij. Poskušali bomo opolnomočiti generacije prihodnosti, ki bodo priča posledicam podnebnih sprememb.
Več informacij partnerja: https://ucilnica.eu/
MEDNARODNO: FOOD ODYSSEY
Projekt Food Odyssey financira program Erasmus+ KA2. Projekt je ustvaril raznolik konzorcij partnerjev, ki vključuje nevladne organizacije, fundacije, organizacije zasebnega sektorja in šole poklicnega izobraževanja in usposabljanja iz štirih različnih držav (Slovenija, Italija, Srbija in Španija).
Glavni cilj projekta je inovirati evropsko kmetijsko-živilsko poklicno izobraževanje z opolnomočenjem učiteljev za uporabo najsodobnejših orodij. To vključuje soustvarjanje spletne sobe pobega, namenjene izobraževanju učencev o ključni povezavi med prehranskimi sistemi in podnebnimi spremembami.
V projektu je uporabljen pristop "usposabljanja izobraževalcev", pri čemer učitelji kmetijsko-živilskega izobraževanja in usposabljanja prevzamejo vlogo mentorjev, ki svoje učence vodijo na transformativnem učnem potovanju. S pomočjo iger in inovativnih pedagoških tehnik učenci postanejo junaki svojih lastnih pripovedi in se podajo na pot samospoznavanja, izobraževanja o prehranski pismenosti in ozaveščanja.
Food Odyssey je pomemben korak k reševanju perečih izzivov podnebnih sprememb in trajnostnih prehranskih sistemov, saj ponuja dinamično in zanimivo platformo za izobraževanje.
Partnerji projekta:
Inštitut za zdravje in okolje (koordinator projekta), Global Footprint Network, Escape4Change, Area Europa, Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, Mediterraneo Culinary Center, Poljoprivredno-hemijska skola Dr Đorđe Radić, Istituto tecnico “Garibaldi/Da Vinci” Cesena
Trajanje projekta: 1. 9. 2023–31. 8. 2025
Projekt poteka in se financira v okviru programa Erasmus+ KA2.
Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za izobraževanje in kulturo (EACEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti EACEA.
MEDNARODNO: LEARNING TO LEARN FOR TEACHERS AND TRAINERS
PARTNERSTVO V NOVEM KA2 ERASMUS+ PROJEKTU LEARNING TO LEARN FOR TEACHERS AND TRAINERS
BIC Ljubljana je partner v novem mednarodnem projektu, katerega glavni cilj je na podlagi izkušenj sodelujočih držav določiti skupni okvir in opredeliti pot ter učne prakse za usposabljanje za razvoj kompetence "učenja učenja", ki jo je l. 2018 Svet EU opredelil kot eno od osmih ključnih kompetenc za vseživljensko učenje. Te kompetence so bistvene za vseživljenjsko učenje državljanov za osebno izpolnitev, zdrav in trajnosten življenjski slog, zaposljivost, aktivno državljanstvo in socialno vključenost. Projekt se osredotoča na razvoj kompetence učenje učenja za učitelje splošnih in strokovnih predmetov ter učitelje praktičnega pouka v poklicnem in strokovnem izobraževanju.
- Glavne dejavnosti, ki jih bomo izvedli v projektu, so:
- Opredelitev referenčnega okvira za kompetence učenja učenja za učitelje in mentorje v poklicnem izobraževanju
- Oblikovanje hibridne poti usposabljanja, organizirane v učnih enotah in povezanih učnih gradivih, skupaj z učnimi izidi
- Izvajanje in vrednotenje ukrepov usposabljanja tudi z uporabo evalvacije učenja
- Razvoj, preizkušanje in ocenjevanje nabora učnih praks za različne ciljne skupine učencev
- Rezultati projekta: Poročilo o analizi kompetence učenja učenja za učitelje
Projektno partnerstvo vodi organizacija ISRE iz Italije, ostali partnerji smo BIC Ljubljana, SPOK (Nemčija), SCF (Italija) in ANFA (Francija).
Začetek projekta: 1. 10. 2023
Konec projekta: 30. 9. 2025
MEPI
V program MEPI je od leta 2019/2020 vključena BIC Ljubljana, Gimnazija in veterinarska šola. Program MEPI je program osebnega razvoja mladih, v katerem mladi uživajo, se spopadajo z izzivi in so za to nagrajeni. Program mlade spodbuja k ustvarjalnemu, ciljno naravnanemu preživljanju prostega časa, katerega način izkoriščanja močno vpliva na to, v kakšno osebo se bo mladostnik razvil.
Vse aktivnosti, izzive in cilje, ki jih želijo doseči na posameznem področju, si mladi zastavljajo in dosegajo sami, odrasli pa jim pri tem nudijo osebno spremljanje, oporo in svetovanje ter določena posebna znanja, ki jih potrebujejo za dosego svojih ciljev. Merilo za pridobitev priznanja tako temelji na izboljšanju znanj ali sposobnosti udeleženca, prilagojeno pa je glede na njegove individualne sposobnosti. Vsak udeleženec programa MEPI napreduje po lastnih zmožnostih in tekmuje le sam s sabo in s svojimi cilji. Temu pravimo načelo netekmovalnosti (z drugimi udeleženci) in je eno izmed desetih glavnih načel Programa MEPI.
Vse ovire in izzivi, s katerimi se mladi soočijo v času aktivne udeležbe v programu, pripomorejo k pridobitvi novih veščin in prepoznavanju lastnih zmogljivosti. Posamezen udeleženec lahko na cilj pride le z odločnostjo in vztrajnostjo. Nagrada zanju – občutek osebne zmage in zadovoljstva ob doseganju ali celo preseganju zastavljenih ciljev in pričakovanj – pa udeležencu programa ostane za vse življenje.
Več o programu: https://www.mepi.si/