V Centru kulinarike in turizma KULT316, v šolskih učnih prostorih, so študentje gostinstva in turizma na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli v okviru praktičnih vaj, 17. 2. 2022, pripravili dogodek na temo Bistro - popotovanje okoli sveta, kjer so odkrivali zanimive okuse pijač in najboljše jedi vsega sveta.
Praktično vajo sta pripravila študenta 2. GT v kuhinji Žiga Muzafirovič (pod mentorstvom Neli Selan) in v strežbi Jakob Močilnikar (pod mentorstvom Boštjana Humskega).
Naše popotovanje se je začelo na Kitajskem s piškotkom sreče, kateri v sebi skriva listič s čudovitimi verzi in življenjskimi modrostmi h kateremu so postregli Choya Sake iz Province Nara.
Pot smo nadaljevali v Veliki Britaniji z Jorkširskim pudingom, ki je ena od značilnih angleških jedi ob katerem smo postregli London Porter.
V Mehiki smo okušali takitose ob pivu Corona.
Ob mediteranski hobotnici z zeliščno polento smo postregli grško smolnato vino Retsina.
Kulinarično doživetje pa smo zaključili v Evropi, najprej z najboljšo Nemško Schwarzwaldsko tortico – Črni gozdiček in z maslenim francoskim rogljičkom s pridihom slovenske gibanice ob katerem smo postregli Espresso Martini s postopkom želiranja oz. sferifikacije, katerega je pripravil Žan Zupančič.