Regrat: od okusne pomladne solate do zakladnice zdravja

"Komaj čakam na pomlad in na regrat u salat!«

Ko še ni bilo trgovin in lekarn, so se ljudje po vse, kar so potrebovali, zatekali v naravo. Regrat jim je prijal kot dodatek jedi oziroma kot solata, sčasoma pa so spoznali tudi njegove zdravilne lastnosti, ki so se zapisale v almanahe ljudske medicine, zato so iz regrata delali čaje, zdravilne tinkture, sirupe in med. Zdravilne lastnosti regrata naj bi pomagale pri lajšanju protina ali vnetja sklepov in revmatizma, prehladnih obolenj in gripe, aknah oziroma mozoljavosti, prebavnih motnjah in vnetju mehurja ter obolenjih jeter. Naj bo tako ali drugače, regratovi listi in korenine so polni vitaminov in mineralov, zato ga v nekaterih državah EU celo načrtno gojijo in ne raste kar tako samo tam, kjerkoli se že zaseje v naravi.

Na BIC Ljubljana smo zbrali okusne recepte za jedi z regratom. 

Kako uživamo regrat?

V zdravstvene namene: za krepitev delovanja jeter, pri hepatitisu in žolčnih kamnih užijemo 500 mg pripravka iz regratove korenine v prahu dvakrat dnevno. Pri zaprtju trikrat dnevno spijmo skodelico regratovega čaja. Pri slabokrvnosti zjutraj in zvečer spijmo žličko svežega regratovega soka ali tinkture s pol kozarca vode. Pri zastajanju vode in celulitu trikrat dnevno spijmo skodelico čaja iz regratovih listov. Pri bolečih sklepih (revma in protin, artroza, artritis) uživajmo čaj, ki se izkaže predvsem pri kronični revmi.

Regratov čaj

Sestavine:

  • 40 g korenin in zeli regrata
  • 20 g cvetov črnega trna
  • 20 g korenike obrežnega šaša
  • 20 g njivske preslice

Priprava: zelišča zmešamo, zavremo vodo in z njo prelijemo mešanico ter pustimo stati 10 minut (na četrt litra damo eno do dve žlički mešanice). Odcedimo, lahko sladimo z medom in vsako jutro ter večer spijemo eno skodelico čaja.

Regratov poparek proti aknam

Ta poparek pomaga čiščenju kože od znotraj in je idealen za mladostnike ter ljudi z nečisto kožo.

Sestavine:

  • 20 g regrata
  • 20 g listov koprive
  • 10 g lubja krhlike
  • 10 g janeža

Priprava: zelišča zmešamo, zavremo vodo in v 1/4 litra zavrete vode dodamo 2 žlički mešanice. Pustimo stati 10 minut, precedimo in pijemo trikrat dnevno.

Regrat v solati

Najbolj slastna spomladanska solata je pred vami in je povsem preprosta za pripravo!

Sestavine za dve osebi:

  • 5 g sezamovih semen
  • 250 g mladih, nežnih regratovih listov
  • 50 g mesnatega regrata
  • 50 g redkvice
  • žlica olja
  • sol
  • kis

Priprava: sezam popražimo, regrat dobro očistimo in na rezine narežemo redkvice. Vse dobro zmešamo, začinimo in postrežemo. Kdor želi, lahko doda tudi trdo kuhana jajca ali 'pozabi' na redkvice, če teh ne mara. Večina ljudi naredi regrat v solati brez praženih sezamovih semen, a ta dajo regratovi solati še posebej dober okus.

Medeni sirup iz nežnih regratovih cvetov

Z regratovim sirupom in medom lahko pripravljamo okusne koktejle in sladice! Naše babice in prababice so mlade regratove popke vložile v domač jabolčni kis in tako dobile pikanten prigrizek, nadomestek za kapre. Po okusu so dodale še kakšno izbrano zelišče in sol ter poper.

Sestavine:

  • 250 g lepih cvetnih glavic regrata
  • 750 ml vode
  • 1 kg sladkorja
  • 1 neškropljena limona

Priprava: limono narežemo na rezine in pokuhamo skupaj s cvetovi 20 minut na šibkem ognju. Tekočino precedimo, cvetove in limono dobro ožamemo. V vročo tekočino vmešamo sladkor in pustimo na rahlo vreti 15 minut. Z dobljenim sirupom napolnimo čiste in sterilne kozarce za marmelado in dobro zapremo ter jih hranimo na hladnem in suhem mestu, s čimer ostane vsebina vsaj leto dni uporabna.

Krompirjeva juha z regratom

Sestavine za 4 osebe:

  • 4 večji krompirji
  • 100 g regratovih listov
  • žlica olja
  • 4 žlice kisle smetane
  • sol in poper po okusu

Priprava: Krompir olupimo in zrežemo na drobne kocke, na enak način zrežemo polovico regratovih listov. Prepražimo na olju, prilijemo dober liter vode in dodamo začimbe. Juho kuhamo 20 minut, potem jo na fino zmiksamo s paličnim mešalnikom. Drugo polovico regrata nasekljamo zelo na drobno, ter potresemo po juhi. Dodamo kislo smetano in še enkrat juho rahlo zavremo. Namesto smetane lahko uporabimo žlico segretih ocvirkov, zaseko ali praženo šunko.

Malo drugačna verzija regratove solate

Sestavine:

  • 20 dag regrata
  • 1 večji kuhan krompir
  • česen
  • žlica olivnega olja
  • 0,5 dcl balzamičnega kisa

Priprava: Regrat dobro očistimo in odcedimo. Posolimo, dodamo strt ali narezan česen in kuhan krompir. V kozici segrejemo olivno olje, odstavimo in prilijemo balzamični kis, ki ga po želji zmešamo z jabolčnim. Zavremo in takoj prelijemo čez regrat. Dobro premešamo in takoj postrežemo.

 

Pripravila: Dragica Sušnik, BIC Ljubljana

Vir zapisov:

https://www.zdravje.si/regrat

https://www.kulinarika.net/recepti/solate/regrat-v-solati-nizkokaloricen/3249/

#bicljubljana

Ostanite v stiku,
prijavite se na našo listo

BIC Ljubljana © 2019. Vse pravice pridržane.

Pravno obvestilo Piškotki