Študenti BIC Ljubljana na tekmovanju Nasa Hunch Culinary Challenge 2024

Houston, imamo rešitev: kako smo Nasi predstavili astronavtski zajtrk iz ješprenja, dimljenega tofuja, orehov in suhih hrušk

Študenti BIC Ljubljana, Višje strokovne šole so se kot edina evropska šola uvrstili med deseterico izbranih v finale mednarodnega tekmovanja NASA HUNCH Culinary Challenge! Tekmovanje razpisuje ameriška vesoljska agencija NASA. Tema letošnjega tekmovanja je bila priprava zajtrka slanega okusa, ki naj bi vseboval vsaj eno vrsto zelenjave. Za polfinalno tekmovanje so pripravili ješprenj s suhimi hruškami, orehi in dimljenim tofujem in se uvrstili v finale tekmovanja. Tako so se kot prva tuja ekipa v zgodovini tekmovanja 17. aprila 2024 v Johnson Space Centru v Houstonu, Texasu, pomerili s finalisti tekmovanja. Jed zmagovalne ekipe bodo vključili v prehrano astronavtov. Zmagovalce bo Nasa razglasila v roku 14-ih dni.

Našo ekipo - študenta živilstva in prehrane na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli, Anžeta Jarca in Marka Jeraja ter predavateljico Katarino Smole ter študenta gostinstva in turizma Hano Wolf in Aljaža Ritmaniča ter inštruktorja Andreja Molka -  smo za pogovor ujeli ravno na daljši poti na izlet v glavno mesto ameriške zvezne države Texas, Austin, ki so si ga privoščili dan po tekmovanju. Vabimo k branju intervjuja!

PREBERI INTERVJU: Po tekmovanju so nam prinesli vrata omaric za vesoljsko ladjo - nanje smo se s ponosom podpisali. BIC Ljubljana gre v vesolje v vsakem primeru

Kakšni so vaši prvi vtisi po tekmovanju, na katerem ste kot prvi v zgodovini tekmovanja NASA HUNCH Culinary Challenge, sodelovali kot ekipa, ki ne prihaja iz ZDA?

Tekmovanje je bilo sproščeno, veliko bolj, kot smo mislili, da bo. Vsi so bili zelo navdušeni nad tem, da prihajamo iz tujine, da smo Slovenci. Bili smo prava eksotika in prvi Neameričani v vseh Nasa Hunch tekmovanjih na splošno. Nasa namreč tudi na drugih področjih, ne samo kulinarično-živilskih, organizira podobna tekmovanja, ki so tisti dan vsa naenkrat potekala v Nasinih prostorih. Bilo je več tisoč ljudi. Organizatorjem in obiskovalcem je bilo všeč, da je bilo zaradi naše udeležbe tekmovanje mednarodno. Zelo lepo so nas sprejeli, navdušeni so bili nad slovensko zastavo, prosili so nas, če se lahko fotografirajo z nami. Tudi gostje v hotelu, kjer smo bili nastanjeni, so vsi vedeli, kdo smo in zakaj prihajamo.

Pred tekmovanjem ste imeli nekaj izzivov z nabavo živil za astronavtski zajtrk, saj je ameriška carinska zakonodaja zelo stroga. S sabo na letalo praktično niste smeli vzeti nobenega živila. Kako ste se znašli v lovu na sestavine?

Pred tekmovanjem smo se odpravili v trgovine, kjer smo iskali čim bolj podobne sestavine, s katerimi smo astronavtski zajtrk pripravili doma. Naš recept vsebuje 19 sestavin, med njimi ječmen, dimljen tofu, čebulo, krompir, korenček, preteršiljevo korenino, pastinak, fižol, čičeriko, suhe hruške, paradižnikovo mezgo, orehe, olivno olje, česen, sol in nekatere začimbe. Največji izziv je bil, ker dimljenega tofuja v Houstonu ne poznajo, nikjer ga ni bilo možno kupiti. Neuspešno smo preiskali 10 trgovin in restavracij. Ni nam preostalo drugega, kot da kupimo navaden čvrst tofu. Odšli smo na kosilo v žar restavracijo, tam pa smo jih tudi prosili, če ga nam lahko predimijo. In so nam ga z veseljem! Kar nekaj težav smo imeli tudi z nabavo peteršiljeve korenine – tukaj smo še posebej veseli, da nas je na tekmovanju spremljala slovenska častna konzulka Sandra Wilkens, s katero nas je povezalo slovensko veleposlaništvo v Washingtonu, saj nas je hitro usmerila na primeren centralni market, nekakšno trgovino s svežim sadjem in zelenjavo, kjer smo potem peteršiljevo korenino tudi našli. Izziv so bile tudi suhe hruške, ki smo jih nazadnje odbrali iz embalaže mešanega suhega sadja (smeh).

Ste bili v skrbeh, ali se bo jed zaradi različnih sestavin kaj razlikovala od izvorne?

Kupili smo res kvalitetna živila, organska, z oznakami BIO, tako da smo nekako zaupali, da večjih razlik ne bo. Nekatera živila smo kupili v dveh verzijah – denimo ješprenj, potem pa smo ga v hotelu skuhali, da smo videli, kakšna je razlika med njima. In uspelo nam je ohraniti tudi okus!

Na tekmovanje ste se pripravljali zelo intenzivno veliko časa, nadeli ste si ime Space Culi-nutri Crew. Nazadnje ste svojo strokovno predstavitev ponavljali še v hotelskem fitnesu, kjer ste imeli mir. Kako je potekalo tekmovanje?

Ob 8. uri zjutraj po ameriškem času smo prispeli v prostore Nase. Ob 9. uri se je tekmovanje pričelo. Imeli smo 2 uri časa za kuhanje in pripravo jedi ter 2 uri za predstavitev oz. zagovor, kjer smo morali pokazati tudi, na kakšen način smo v naš recept vključili prehranske omejitve astronavtov. Spremljala in ocenjevala nas je 23-članska komisija, sestavljena iz različnih profilov, od ameriških kuharskih mojstrov, do zaposlenih v Nasinih laboratorijih, kjer pripravljajo jedi za astronavte, med sodniki je bila tudi astronavtka. Na zagovoru smo odgovarjali na vprašanja sodnikov. Eno izmed vprašanj se je nanašalo na to, kako smo zagotovili vsa potrebna živila, saj so se tudi sodniki kar hitro zavedali, da vseh živil ne bo lahko dobiti. Ko smo jim povedali zgodbo z dimljenim tofujem, smo v dvorani poželi velik aplavz! Med vprašanji, ki jih nismo pričakovali, pa je bilo tudi vprašanje, ali smo namerno izbrali sestavine, ki rastejo iz tal (smeh). Pojasnili smo jim, da smo pri receptu za astronavtski zajtrk izhajali iz tradicionalne jedi v Sloveniji, ričeta, kjer so bile seveda vse sestavine iz zelenjave, ki so jo ljudje gojili na domačih njivah in vrtovih. Zelo jim je bilo všeč, da smo vključili tradicijo. Sodniki so jedi ocenjevali po posebnih kriterijih, ki jih nismo vajeni na klasičnih kuharskih tekmovanjih, ne ocenjujeta se denimo izgled jedi in mehanski postopki, zelo pomembna pa je na drugi strani ustrezna sestava živil. V tem smislu smo imeli prednost, saj so našo ekipo sestavljali študenti gostinstva in turizma ter živilstva in prehrane. Po tekmovanju je sledilo strokovno predavanje o prehrani astronavtov, kjer smo si lahko ogledali tudi hrano, primerno za astronavte ter paketke iz lanskega tekmovanja, ki so jih peljali v vesolje. Ogledali smo si tudi del Nasinega vesoljskega centra.

Kakšne pa so prehranske zahteve astronavtov, s katerimi izzivi ste se soočali pri pripravi recepta?

Poleg določenega energijskega vnosa, smo morali biti pozorni na vnos maščob, predvsem nasičenih maščobnih kislin, prehranskih vlaknin in soli. Vsaka prehranska zahteva je terjala izbiro prave surovine, česar smo se lotili z veliko natančnostjo. Izbira osnovnih surovin je bila izredno premišljena in osredotočena na oteženo prebavo astronavtov, močno zmanjšan vnos soli, oteženo okušanje in vonjanje jedi, ugodno tehnološko pripravo jedi za uživanje v mikro gravitacijskem okolju … Vodilo končnega recepta za jed je bilo enostavno, prehransko ugodno, kakovostno in okusno. S strani organizatorja smo dobili navodila, katerih živil ne smemo uporabiti v jedi, kot npr. surovega mesa, morskih sadežev, jajc, alkohola itd. Predlagali so tudi, da naj ne uporabimo kruha in krušnih izdelkov, ker jih je tehnološko težko pripraviti za uživanje v mikro gravitacijskem okolju. Z računalnikom in prehranskim programom za preračunavanje hranilnih vrednosti smo dodajali osnovne sestavine v lonec. Če je bil izračun vsebnosti previsok, smo določeno količino odvzeli, itd. Tudi za najboljše kuharske mojstre bi bil to vrhunski izziv. Z vsem tem se sicer ukvarjajo v Nasinem laboratoriju, kjer pripravljajo jedilnike za astronavte, t.i. stabilna živila, ki ne spreminjajo oblike in se zaradi mikroorganizmov in encimov ne morejo pokvariti.

Rezultati tekmovanja bodo znani v roku 14-ih dni. Ne glede na rezultat pa boste Slovenijo vseeno ponesli v vesolje, kajne?

Da! (smeh). Po tekmovanju so nam prinesli vrata omaric za vesoljsko ladjo - nanje smo se s ponosom podpisali z imeni in kot ekipa BIC Ljubljana. Te omarice gredo skupaj z vesoljsko ladjo dejansko v vesolje! BIC Ljubljana gre v vesolje v vsakem primeru (smeh).

Nekaj časa ste imeli tudi za raziskovanje Houstona. Obiskali ste Mehiški zaliv in farmo krokodilov. Zagotovo ste na kulturo pogledali tudi skozi oči kuharskih mojstrov in inženirjev živilstva in prehrane.

Res je. Življenjski in prehranski slog domačinov v Houstonu se močno razlikuje od našega v Sloveniji. Kljub temu, da imajo v Texasu vse naravne sestavite zelo natančno zapisane na embalaži (še bolj podrobno kot pri nas v Sloveniji), hkrati jedo veliko umetnih sladil, pijejo dietne napitke … V restavracijah smo jedli s plastičnim priborom in embalažo iz stiroporja. Včeraj (op. ur.: po treh dneh bivanja v Houstonu) smo prvič jedli z jeklenim priborom. Tudi v trgovinah je vsa embalaža v plastiki - tudi testenine, riž, zelenjava -  kar pri nas najdemo v kartonski embalaži. Cene svežih živil so zelo visoke, za 1 kg narezanega ananasa smo odšteli 24 EUR. Sadje nima takšnega okusa kot pri nas – jabolko se denimo izjemno sveti, a je brez okusa. Narezano je v plastičnih posodah in ne porjavi na zraku. Vse naokoli je polno ledomatov -  ljudje so navajeni ves čas piti pijače, dietne kole z ogromno količino ledu, medtem ko pipic za vodo ni. Ves čas se naokoli premikamo z avtomobilom, saj tukaj ni razvite kolesarske in peš kulture, ni pločnikov in kolesarskih poti, imamo pa mogočen črn svetleč kombi (smeh) … ki pa je verjetno kar potraten.

Hvala, Katarina, Andrej, Anže, Mark, Hana in Aljaž za zanimiv pogovor. Želimo vam srečno pot nazaj!

MEDIJI O NAS

O izkušnji naših študentov na tekmovanju Nasa Hunch Culinary Challenge lahko izveste več v radijskem prispevku v Radiosferi na Prvem programu Radia Slovenija in v TV prispevku v informativni oddaji Fox26Houston.

Za tekmovanje so študenti posneli tudi promocijski video, ki si ga lahko ogledate tukaj.

HVALA NAŠIM PODPORNIKOM

Udeležbo na tekmovanju omogoča program Erasmus+ ter organizacije, podjetja in posamezniki, za kar se jim iskreno zahvaljujemo!  To so:

  • Arctur d.o.o.
  • Brinox inženiring d.o.o.
  • BRIEF d.o.o.
  • Ekoling d.o.o.
  • Turizem Ljubljana
  • Spar Slovenija d.o.o.
  • Mlinotest d.d.
  • Matteos d.o.o.
  • Mclow d.o.o.
  • Rednak trgovina d.o.o.
  • Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga
  • Petrol d.d.
  • Studio Naty
  • Super Hrust
  • FIDUCIA d.o.o.
  • MASS d.o.o.
  • Kovinarstvo Jeraj
  • Hyundai Avto Trade d.o.o.
  • Odprta kuhna - OLAM d.o.o
  • Jezeršek gostinstvo d.o.o.
  • Veleposlaništvo RS v Washingtonu (Boštjan Peršin)
  • Sandra Pratt Wilkens, častna konzulka na Konzulatu Republike Slovenije v Seattlu (Washington)
  • Maja Štekovič
  • Minca Zupanc
  • Zack Wardebaugh
  • Alen Herič – video produkcija

Sofinancira EU

#bicljubljana

Ostanite v stiku,
prijavite se na našo listo

BIC Ljubljana © 2019. Vse pravice pridržane.

Pravno obvestilo Piškotki