Andrii Obets

Karierne poti dipomantov in diplomantk: Andrii Obets, glavni barman v petzvezdičnem hotelu

KARIERNE POTI DIPLOMANTOV BIC LJUBLJANA

ANDRII OBETS,  DIPLOMANT GOSTINSTVA IN TURIZMA

Diplomanti BIC Ljubljana po zaključku študija postanejo inženirji živilstva in prehrane ali pa organizatorji poslovanja v gostinstvu in turizmu. Zaposlijo se v živilsko-prehranskih in gostinskih podjetjih, v trgovskih centrih, v farmacevtski industriji, v gostinskih in turističnih podjetjih, v restavracijah, hotelih in turističnih agencijah. Naše diplomante smo povprašali o njihovih kariernih poteh.

Tokrat predstavljamo Andriija Obetsa, diplomanta v programu gostinstvo in turizem na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli, ki je svojo diplomsko nalogo uspešno zaključil, do danes pa mu je z veliko mero predanosti, zavzetosti in ljubezni do svojega poklica uspelo priti do naziva glavnega barmana v petzvezdičnem hotelu z najlepšim razgledom na Ljubljano.   

Absolutna zavezanost gostinskemu poklicu se pri Andriiju še dodatno potrdi z njegovim odgovorom na zadnje vprašanje tega intervjuja (Kateri so vaši največji študijski/karierni uspehi do sedaj?), v katerem razkrije, da so uspehi, ki največ štejejo, lahko tudi medsebojni človeški odnosi. Definicijo uspeha strne v dejstvo, da so to vsi sodelavci, ki jih sam danes vidi tudi kot prijatelje, s katerimi si lahko deli strast do tega lepega poklica. Le v njihovi sredini oziroma skupaj z njimi lahko tvori močno skupnost, ki poklic vsak dan spreminja v poslanstvo.

PRI KATEREM PODJETJU STE ZAPOSLENI?

Bavarski stolp d.o.o., v Hotelu Intercontinental v središču Ljubljane.

NA KRATKO OPIŠITE VAŠO ORGANIZACIJO/VAŠE PODJETJE, KJER STE ZAPOSLENI.

Zaposlen sem v hotelu, delam v hotelskem baru, natančneje v B-baru zraven restavracije, v 20. nadstropju. Ta prostor je prava izbira za vse, ki si ob koncu dneva zaželijo pijače v prijetni družbi. Je prava oaza za ljubitelje gina, saj ga je tukaj na voljo več kot 30 vrst z vsega sveta. In še bi lahko našteval.

KATERO DELOVNO MESTO OPRAVLJATE V TEM ZNANEM LJUBLJANSKEM HOTELU?

Moj naziv je head bartender, torej sem glavni barman, sicer pa tudi izobražujem zaposlene in sem odgovoren za vzdrževanje kvalitete, nadzor nabave in oblikovanje ponudbe.

KAKŠEN JE BIL NASLOV VAŠEGA DIPLOMSKEGA DELA?

Načrtovanje prehrane.

KAKŠNA JE TEMA VAŠEGA DIPLOMSKEGA DELA/S KATERIM PODROČJEM STE SE V DIPLOMSKEM DELU UKVARJALI?

Moja tema je bila prehrana za specifično osebo.

ZAKAJ STE IZBRALI TO TEMO DIPLOMSKEGA DELA?

Izbral sem jo, ker sem želel nadgraditi seminarsko nalogo, v kateri sem se ukvarjal s podobno tematiko.

KJE MENITE, DA BOSTE ALI STE UPORABILI ZNANJE, KI STE SI GA PRIDOBILI PRI PISANJU DIPLOME? MENITE, DA VAM BO ALI JE POMAGALO PRI ISKANJU ZAPOSLITVE?

Mislim, da je omenjeno znanje najbolj uporabno v življenju nasploh. Je bilo in še vedno je. Pri iskanju zaposlitve mi ni nujno bistveno pomagalo.

KATERA POSEBNA ZNANJA STE PO VAŠEM MNENJU PRIDOBILI NA BIC LJUBLJANA IN KAKO VAM POMAGAJO NA DELOVNEM MESTU, KI GA OPRAVLJATE?

Vsa znanja, ki sem jih pridobil na BIC Ljubljana, so nekaj posebnega in imajo svojo veljavo. Menim, da mi največ pomaga znanje, ki sem ga pridobil na vajah in predavanjih in so obravnavala teme pijač, postrežbe in kuhinje.

KAJ VAM JE BILO NAJBOLJ VŠEČ MED ŠTUDIJEM NA BIC LJUBLJANA?

Zelo mi je bil všeč dostop do dodatnih znanj, kot na primer to, da mi je bilo omogočeno prisostvovati na vajah pri predmetu, za katerega se sprva nisem odločil. Za zelo dobrodošla so se izkazala tudi razna tekmovanja v tujini, praktični deli izobraževanj, ekskurzije, usmerjanje profesorjev v karierne možnosti nas študentov ter tudi dobri odnosi, ki jih predavatelji gojijo do študentov.

ZAKAJ BI BODOČIM ŠTUDENTOM SVETOVALI, DA SE VPIŠEJO NA VIŠJEŠOLSKI PROGRAM NA BIC LJUBLJANA?

Zagotovo zaradi vsega pridobljenega znanja tako v teoretičnem kot praktičnem smislu. Slednjega lahko zelo hitro nadgradiš v službi.

OPIŠITE VAŠO NAJBOLJ NENAVADNO/PRESENETLJIVO IZKUŠNJO NA DELOVNEM MESTU IN DODAJTE ŠE, KAJ STE SE IZ NJE NAUČILI.

Težko odgovorim na to vprašanje. Mogoče bi omenil, da sem presenečen, kako lahko vodje določenih lokalov iz leta v leto svoje zaposlene učijo napačnih stvari.

ČE SI SEBE ZAMISLITE NA DELOVNEM MESTU, KAKO BI SE OPISALI S TREMI PRIDEVNIKI?

Odgovoren, kreativen, inovativen.

KAKŠEN JE VAŠ ŽIVLJENJSKI MOTO?

Najprej poskrbi zase.

KAJ PREDSTAVLJA VAŠO NAJVEČJO MOTIVACIJO, KI VAM OMOGOČA, DA STE USPEŠNI PRI SVOJEM DELU?

Okolje, v katerem delam. Ter vodja, s katerim lahko dobro delam in seveda tudi dobro izplačilo na koncu nekaj šteje, saj je odraz mojega vloženega truda.

KATERI SO VAŠI NAJVEČJI (ŠTUDIJSKI IN KARIERNI) USPEHI DO SEDAJ?

Moji največji študijski in karierni uspehi so v tem, da nisem našel le ljudi s strastjo do gostinstva, temveč sem našel tudi prijatelje. Smo močna skupnost v pravem pomenu besede.

 

#bicljubljana

Ostanite v stiku,
prijavite se na našo listo

BIC Ljubljana © 2019. Vse pravice pridržane.

Pravno obvestilo Piškotki