V četrtek, 3. 3. 2022 smo študenti gostinstva in turizma na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli na praktičnih vajah KOD2 in SOD2 gostili najbolj talentiranega, ustvarjalnega in nadvse zanimivega mladega chefa z Michelinovo zvezdico, Luko Koširja iz restavracije Grič v Šentjoštu nad Horjulom.
Luka se nam je predstavil s svojo tradicionalno moderno kuhinjo, ki temelji na prekajevanju, zorenju, sušenju, fermentacijah in vložninah. Skupaj s študenti so pripravili naslednje jedi: hladno predjed: Sashimi postrv; topla predjed: pesa, jajčevec, tartuf; glavna jed: jelen, smreka, goriški radič, pastinak, ter sladica: porfait in jabolka.
Za popestritev dogodka pa je poskrbel vodja strežbe Valentin Marolt (pod mentorstvom Boštjana
Humskega) s poezijo, katero je zapisal v namen Luki Koširju:
"V veliko veselje mi je, da danes smo za ta obrok se zbrali,
le mirno uživajte,
bomo malo poklepetali,
medtem pa mi se bomo potrudili,
da ne boste predolgo čakali.
Danes dovolj dolgo smo spali,
da skupaj z vami bi spoznali,
kako se gostijo kralji.
Če dalj časa radi bi ostali,
čeprav na vas čakajo nove nagrade in pokali,
ne skrbite, ker ne bodo nikamor zbežali."
V veliko veselje nam je bilo, da si je chef Luka Košir vzel čas in svoje življenjske izkušnje delil z nami.