Pravi Nauk o serviranju o sprejemu in pozdravu gosta, ki je prišel v gostilno v začetku dvajsetega stoletja. Podobne, za sodobni čas tudi zabavne zgodbe o bontonu, obnašanju, načinu strežbe in gostoljubnosti do gosta raziskujejo in spoznavajo študentje Gostinstva in turizma na BIC Ljubljana, smer TURIZEM, ki sodelujejo v projektu Kulinarične zgodbe, torej ciklu razstav, ki jih pripravlja Slovenski etnografski muzej ob razglasitvi Slovenije za Evropsko gastronomsko regijo 2021.
Ena izmed kulinaričnih zgodb in razstav bo govorila tudi o dediščini in sodobnosti izbranih gostiln v Ljubljani, kot so gostilna Pri Žabarju, restavracije Hotela Union, Atelje, Kult316, poleg tega pa še Brdo pri Kranju ...
To je projekt naših študentov 2. letnika turizma, ki aktivno poteka. Študentje so že opravili raziskovalno terensko delo v omenjenih gostinskih obratih ter zapisali zanimive zgodbe o zgodovini gostiln, opremi gostiln, namiznih pogrinjkih za različne priložnosti, načinu strežbe, slavnih gostih.... Vse zgodbe bodo predstavljene na razstavi konec leta 2021. Študentje, ki pri projektu sodelujejo, bodo po razstavi tudi vodili.
Utrinek iz knjige gostov gostilne Pri Žabarju, ki bo prikazan tudi na razstavi v Slovenskem etnografskem muzeju. Sliko je narisal stalni gost, slikar Maksim Gaspari in pripisal: »Pijmo ga pijmo, dokler živimo, saj ne dobimo kapljice tam.«
Knjiga gostov, vir: osebni arhiv družine Robežnik
BIC Ljubljana in Slovenski etnografski muzej Ljubljana