V četrtek, 9. 1. 2025 smo študenti v programu gostinstvo in turizem na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli v šolskih prostorih Centra kulinarike in turizma KULT316, v okviru praktičnih vaj Menedžment procesov kuharstva in strežbe, gostili izjemno priznanega vinarja Jožefa Prusa, iz vinske kleti Prus.
Na podlagi sestavljenega menija, ki ga je pripravil študent Nik Jakob Penezič (pod mentorstvom Neli Selan) je vinar Jožef Prus izbral vrhunsko vinsko spremljavo, ki je več kot odlično podala k jedem. Ob prihodu smo nazdravili novemu letu z Muškatno penino, brut, klasična metoda, ki nam je že napovedala vrhunsko razvajanje naših brbončic.
Pripravili smo:
- Hladna predjed: račja pašteto s temno čokolado, brusničnim kaviarjem ter belokranjsko pogačo, Beli Trio, suho, 2019
- Kremna juha rdeče pese in cvetače z jušnim vložkom štruklja; Bela Modra frankinja, polsuho, 2021
- Hrustljava svinjska potrebušina, zloženka sladkega krompirja, sotiran romanesko, sladka hruško ter medena omaka, Šentlovrenka, suho, 2020.
- Bučni biskvit, mousse bele čokolade, mandarinin disk, omaka flambiranih mandarin, karamelizirani mandlji, Rumeni muškat, jagodni izbor, sladko, 2009.
Za pripravo omizij in odlično postrežbo pa je poskrbela študentka Tinkara Kos (pod mentorstvom Boštjana Humskega) s študenti. V veliko veselje in čast nam je bilo, da sta nas s svojo prisotnostjo počastila gospa Anica in
gospod Jožef Prus, ki sta nam odlično predstavila njihovo klet in nas očarala z njihovimi vrhunskimi vini, za kar se jima prav lepo zahvaljujemo.