Naša diplomantka Tjaša Črne je osvojila 2. mesto za najboljše  diplomsko delo Skupnosti VSŠ za leto 2024

Naša diplomantka Tjaša Črne je osvojila 2. mesto za najboljše diplomsko delo Skupnosti VSŠ za leto 2024

Z veseljem sporočamo, da je Tjaša Črne, diplomantka programa Živilstvo in prehrana na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli, dosegla izjemen uspeh na tekmovanju za najboljše diplomsko delo, ki ga organizira Skupnost Višjih strokovnih šol Slovenije. S svojim diplomskim delom o intuitivnem prehranjevanju je osvojila 2. mesto med diplomskimi deli za leto 2024.

Diplomsko delo, ki je nastalo pod mentorstvom mag. Marine Vodopivec in Katarine Smole, je bilo izbrano med kar 22 prijavljenimi deli, pri čemer lahko vsaka šola na razpis prijavi le eno najboljše delo. Ta uspeh dokazuje, da naša šola svojim študentom omogoča kakovostno izobraževanje in podporo pri raziskovanju aktualnih tem.

Iskrene čestitke Tjaši in obema mentoricama za ta izjemni dosežek!

Vas zanima, ali se prehranjujete intuitivno?

Vas zanima, ali se prehranjujete intuitivno? Oglejte si 10 načel intuitivnega prehranjevanja, ki jih je kot izhodišča v diplomskem delu upoštevala Tjaša Črne - naša nagrajena diplomantka programa živilstvo in prehrana:

  1. Načelo: Zavrnitev shujševalne miselnost: To načelo vključuje opuščanje dietne miselnosti in preusmeritev pozornosti k negi in spoštovanju svojega telesa.
  2. Načelo: Prisluhnite lakoti: To načelo spodbuja posameznike, da prepoznajo svoje fiziološke znake lakote in se nanje odzovejo, kar zagotavlja, da se ustrezno prehranjujejo.
  3. Načelo: Sklenite mir s hrano: To načelo se osredotoča na to, da si brezpogojno dovolite jesti vso hrano in odstranitev občutkov krivde ali sramu, povezanih z določeno hrano.
  4. Načelo: Postavite se po robu prehranskim pravilom: Intuitivno prehranjevanje spodbuja posameznike, da izpodbijajo misli in prepričanja, ki ustvarjajo občutke krivde ali obsojanja pri izbiri hrane. Spodbuja miselnost samo sočutja in prijaznosti do sebe.
  5. Načelo: Odkrijte dejavnike zadovoljstva: Poudarjanje pomena iskanja užitka in zadovoljstva pri prehranjevanju to načelo spodbuja posameznike, da uživajo hrani in najdejo užitek v izkušnji prehranjevanja.
  6. Načelo: Občutite sitost: to načelo vključuje prilagajanje telesnim signalom polnosti in prenehanje jesti, ko ste prijetno zadovoljni, namesto prenajedanja, dokler niste preveč siti.
  7. Načelo: Ustrezno se soočajte s čustvi: To načelo spodbuja posameznike, da priznajo in obravnavajo svoja čustva, stresorje ali dolgočasje, ne da bi se obrnili na hrano kot mehanizem za obvladovanje.
  8. Načelo: Spoštujte svoje telo: To načelo poudarja pomen sprejemanja in spoštovanja svojega telesa, ne glede na njegovo obliko ali velikost.
  9. Načelo: Gibanje z veseljem: To načelo spodbuja posameznike, da se ukvarjajo s telesno dejavnostjo, ki prinaša veselje in užitek, namesto da se osredotočajo na vadbo zgolj zaradi izgube teže ali kurjenja kalorij.
  10. Načelo: Spoštujte svoje zdravje: To načelo poudarja pomen sprejemanja in spoštovanja svojega telesa, ne glede na njegovo obliko ali velikost.

SAMOZAVEST, DOBRO POČUTJE, UČITEK OB HRANI, SPOŠTOVANJE TELESA IN OBVLADOVANJE ČUSTEV

Diplomska delo z naslovom »Intuitivno prehranjevanje – novi trend prehranjevanja?« obravnava koncept intuitivnega prehranjevanja in njegovo vlogo pri razvoju zdravih prehranjevalnih navad. Osredotoča se na razumevanje telesnih signalov uživanja hrane brez krivde ali sramu, spoštovanja telesnih potreb, dobrega počutja ter pozitivnega odnosa do hrane in telesa. Načela intuitivnega prehranjevanja, ki predstavljajo jedro diplomskega dela, sta leta 2022 razvili priznani dietetičarki Evelyn Tribole in Elyse Resch. Študentka Tjaša Črne je upoštevajoč ta načela anketirance, ki so sodelovali v raziskavi, razdelila glede na njihove vzorce prehranjevanja v dve skupini – intuitivni in ne-intuitivni prehranjevalci. Rezultati kažejo, da se intuitivno prehranjevanje pogosteje pojavlja med moškimi, pri katerih je opazno tudi večje zadovoljstvo s telesno maso in samopodobo. Tudi ostale do sedaj opravljene študije so pokazale, da posamezniki, ki sledijo svoji intuiciji in jo vključijo v prehranjevanje, lahko uspešno sledijo načelom intuitivnega prehranjevanja. Rezultati takšnega prehranjevanja vključujejo boljšo samozavest, dobro počutje, užitek ob raznoliki hrani, sprejemanje in spoštovanje lastnega telesa, povečan užitek pri hrani, občutenje sitosti, učinkovito obvladovanje čustev ter splošno zadovoljstvo z življenjem. Intuitivni prehranjevalci se redkeje obremenjujejo s telesno maso in videzom v primerjavi z ne intuitivnimi. Študentka je v svojem diplomskem delu na koncu zaključila, da intuitivno prehranjevanje ni zgolj nov trend prehranjevanja, temveč celosten pristop in način življenja, ki spodbuja zavedanje, sprejemanje ter radost v povezavi s hrano in telesom.

#bicljubljana

    • lets you easily create and embed social media feeds like this one on to your site for free!
Ostanite v stiku,
prijavite se na našo listo

BIC Ljubljana © 2019. Vse pravice pridržane.

Pravno obvestilo Piškotki