Diplomanti BIC Ljubljana po zaključku študija postanejo inženirji živilstva in prehrane ali pa organizatorji poslovanja v gostinstvu in turizmu. Zaposlijo se v živilsko-prehranskih in gostinskih podjetjih, v trgovskih centrih, v farmacevtski industriji, v gostinskih in turističnih podjetjih, v restavracijah, hotelih in turističnih agencijah. Naše diplomante smo povprašali o njihovih kariernih poteh.
Tokrat predstavljamo intervju z Lano Kokl, diplomantko v programu gostinstvo in turizem na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli, ki je svojo diplomsko nalogo posvetila raziskovanju kave in jo sama za goste tudi že velikokrat pripravila. Ta priljubljeni napitek bi Lana nekoč rada postregla gostom v lastni kavarni, kjer bo njena strast do omamno dobre skodelice kave lahko prišla še bolj do izraza. Lana pravi, da si življenja brez kave enostavno ne predstavlja več. Zdi se ji, da ta danes le še pridobiva na priljubljenosti, saj se iz dneva v dan ustvarjajo nove eksperimentalne metode fermentacij in izumljajo vedno novi načini njene pridelave, kar jo dela le še boljšo in boljšo.
Celotno šolanje na BIC Ljubljana bo Lani ostalo v zelo lepem spominu, eden večjih uspehov v času študija pa ji je zagotovo prineslo leto 2022, ko je zelo uspešno zastopala barve BIC Ljubljana na G&T Cup na Bledu, mednarodnem barmanskem tekmovanju v okviru mednarodnega združenja evropskih hotelirskih in turističnih šol AEHT, kjer je tekmovalo 25 tekmovalcev iz 11 šol iz Slovenije, Latvije, Italije, Nizozemske, Avstrije, Hrvaške in Malte. S svojim nastopom in koktajlom Dragon Rose je prejela nagrado Best speed round competitor, BIC Ljubljana pa je prejel nagrado Best School Award za najboljšo šolo.
V KATERI ORGANIZACIJI STE TRENUTNO ZAPOSLENI?
Kavarna Cafe Cappuccino.
NA KRATKO OPIŠITE VAŠE PODJETJE, KJER STE ZAPOSLENI IN DELOVNO MESTO, KI GA OPRAVLJATE.
V kavarni, kjer sem zaposlena, strežemo predvsem tople napitke, zlasti kavo, razne sladke in gazirane pijače ter tudi kaj sladkega.
NA KRATKO OPIŠITE, KATERO DELOVNO MESTO OPRAVLJATE, KAKŠNE SO VAŠE NALOGE, OZIROMA KAJ POKRIVA VAŠE DELOVNO PODROČJE.
V kavarni opravljam delo bariste, hkrati pa pomagam pri vodenju kavarne in pri sami organizaciji dela.
KAKŠEN JE BIL NASLOV IN KAKŠNA JE BILA TEMA VAŠEGA DIPLOMSKEGA DELA?
Naslov diplomskega dela je bil: Od zrna do skodelice specialty kave v kavarni Kult316.
Tema mojega diplomskega dela je bila raziskovanje kave: kako od samega zrna pridemo do skodelice dobre kave. V času pisanja diplomskega dela sem se zato ukvarjala s področjem zgodovine kave, procesom pridobivanja kavnih zrn, z načini obiranja in fermentacije, s praženjem ter pripravo kavnih napitkov na več različnih načinov. Ob koncu pisanja teoretičnega dela sem izbrala kavo iz Ruande, jo spražila do željene stopnje, in jo nato pripravila na način filter kave.
ZAKAJ STE IZBRALI TO TEMO DIPLOMSKEGA DELA?
Temo o diplomski nalogi sem izbrala zato, ker preprosto obožujem kavo in vse njene različne načine priprave. Kava je moja velika strast in življenja brez nje si ne predstavljam. Hkrati pa sem si vedno želela spoznati celoten proces - kako pridemo od zrna do skodelice omamno dobre kave.
KJE MENITE, DA STE UPORABILI ZNANJE, PRIDOBLJENO PRI PISANJU DIPLOME? MENITE, DA VAM JE TO POMAGALO PRI ISKANJU ZAPOSLITVE?
Svoje znanje o kavi uporabljam vsakodnevno v službi in doma, mislim pa, da mi bo dobro poznavanje kave in vso nakopičeno znanje najbolj pomagalo pri odprtju lastne kavarne, kjer bom lahko vse skupaj samo še nadgrajevala.
ALI VAS JE PRI REZULTATIH VAŠEGA DIPLOMSKEGA DELA KAJ PRESENTILO? ČE DA, KAJ?
Kar konkretno me je presenetilo to, da se v svetu specialty kave iz dneva v dan ustvarjajo nove eksperimentalne metode fermentacij, novi načini pridelav in podobno, ki nam zagotavljajo vedno nove okuse in še boljšo izkušnjo ob skodelici dobro in skrbno pripravljene kave. V samem procesu je skritih zelo veliko informacij in postopkov, na katere je potrebno biti tudi zelo pozoren, da lahko na koncu prideš do željenih okusov.
KATERA POSEBNA ZNANJA STE PO VAŠEM MNENJU PRIDOBILI NA BIC LJUBLJANA IN KAKO SO VAM POMAGALA NA DELOVNEM MESTU, KI STE GA OPRAVLJALI?
Največ sem se naučila pri predmetih kuharstvo, strežba in barmanstvo, saj sem spoznala, kako zelo čudovit je lahko poklic v gostinstvu. Vso znanje pa še danes z največjim veseljem uporabljam, kadar je le mogoče. Vso pridobljeno znanje mi je bilo zelo dragoceno, še zlasti pa so mi bili koristni nasveti iz prakse.
KAJ VAM JE BILO NAJBOLJ VŠEČ MED ŠTUDIJEM NA BIC LJUBLJANA?
Najbolj mi je bila všeč praksa ter možnost sodelovanja na tekmovanjih, saj sem se v času priprav zelo veliko naučila, hkrati sem postala bolj samozavestna in vztrajna. Za vso znanje, ki ga danes premorem, sem neizmerno hvaležna profesorju in predavatelju Boštjanu Humskemu in somentorici Evi Bogdan, res velika zahvala gre njima za vso predano znanje in potrpežljivost. Mi bo pa celotno šolanje ostalo v zelo lepem spominu.
ZAKAJ BI BODOČIM ŠTUDENTOM SVETOVALI, DA SE VPIŠEJO NA VIŠJEŠOLSKI PROGRAM NA BIC LJUBLJANA?
Ker sem mnenja, da se na BIC Ljubljana lahko naučijo zelo veliko in vsi profesorji bodo v študentih prepoznali njihov talent in ga povzdignili na višji nivo. Bodočim študentom bi svetovala, da izhajajo predvsem iz tega, kar radi delajo. Za izbor same šole pa zelo toplo priporočam VSŠ BIC Ljubljana, saj so vsi profesorji in zaposleni vedno pripravljeni pomagati in prisluhniti željam študentov in delajo vse, kar lahko, da se te uresničijo. Moram poudariti še, da je gostinstvo zelo lep in cenjen poklic, ampak ga, splošno gledano, še vedno ne ceni dovolj ljudi. Zato lahko prav na tej šoli spoznate, da je še kako spoštovanja vreden. V času študija lahko vsak, ki ga gostinstvo in turizem veselita, splete tudi nova prijateljstva in poznanstva, ki mu bodo tudi kasneje v življenju prišli zelo prav.
OPIŠITE VAŠO NAJBOLJ NENAVADNO/PRESENETLJIVO IZKUŠNJO NA DELOVNEM MESTU IN DODAJTE ŠE, KAJ STE SE IZ NJE NAUČILI.
Kuhanje kavic na sejmu. Nisem vedela, da lahko sama pripravim več kot 2500 kav v štirih dneh. Bilo jih je veliko, ampak sem se naučila, da ima gost vedno prav (no, tudi če nima).
ČE SI SEBE ZAMISLITE NA DELOVNEM MESTU, KAKO BI SE OPISALI S TREMI PRIDEVNIKI?
Nasmejana, komunikativna, optimistična in vedno dobre volje. In pridna in delavna.
KAKŠEN JE VAŠ ŽIVLJENJSKI MOTO?
Živi življenje in uživaj v tem, kar delaš.
KAJ PREDSTAVLJA VAŠO NAJVEČJO MOTIVACIJO, KI VAM OMOGOČA, DA STE USPEŠNI PRI SVOJEM DELU?
Moj fant in družina so mi največja motivacija pri mojem delu in uresničevanju mojih ciljev. In tudi moja velika želja po lastni kavarni.