V sredo, 13. 11. 2024, smo na BIC Ljubljana, Živilski in naravovarstveni šoli obeležili prav poseben dogodek.
DEGUSTACIJA IN RAZSTAVA STROČNIC
V okviru svetovnega dneva hrane, ki ga praznujemo 16. oktobra, je živilski aktiv v sodelovanju z dijaki, slaščičarsko in pekarsko delavnico ter šolsko kuhinjo pripravil degustacijo in razstavo na temo stročnic. Stročnice so bile predstavljene z različnih vidikov – od njihove morfološke raznolikosti do metod pridelave, prehranske vrednosti in okusnih možnosti v kulinariki. Dijaki in učitelji so prispevali recepte, s katerimi so prikazali tako klasične kot inovativne jedi iz stročnic. Pri tem so dijaki spoznavali tehnološke in prehranske prednosti teh skromnih, a izjemno hranljivih živil.
BOGATE Z BELJAKOVINAMI IN VLAKNINAMI
Stročnice, kot so leča, fižol, grah, čičerika, arašidi in soja, so bogate z beljakovinami in vlakninami ter pomemben vir železa in vitaminov, zato predstavljajo odlično alternativo mesnim izdelkom. Njihova raznolikost je navdušila vse obiskovalce, ki so odkrivali, da se iz stročnic lahko pripravijo ne samo slane jedi, ampak tudi sladke poslastice – od energijskih ploščic in peciva do kremastih namazov.
TEDEN SLOVENSKE HRANE
Obiskovalce pa smo tudi seznanili, da v Sloveniji v tednu od 11. do 17. novembra 2024 prvič obeležujemo Teden slovenske hrane, ki spodbuja k ponovnemu odkrivanju bogate tradicije domačih jedi ter koristi lokalno pridelane hrane. Odziv dijakov, učiteljev in ostalih obiskovalcev je bil navdušujoč. Mnogi so bili presenečeni nad tem, kaj vse je mogoče pripraviti iz stročnic ter so odšli s številnimi idejami za okusne in zdrave obroke.
Tako smo skupaj obeležili svetovni dan hrane in spodbujali uporabo stročnic v vsakodnevni prehrani – za zdravje ljudi in okolja.