Tea Leščanec, diplomantka BIC Ljubljana

Karierne poti diplomantov in doplomantk BIC Ljubljana: Tea Leščanec

TEA LEŠČANEC,  DIPLOMANTKA GOSTINSTVA IN TURIZMA

Diplomanti BIC Ljubljana po zaključku študija postanejo inženirji živilstva in prehrane ali pa organizatorji poslovanja v gostinstvu in turizmu. Zaposlijo se v živilsko-prehranskih in gostinskih podjetjih, v trgovskih centrih, v farmacevtski industriji, v gostinskih in turističnih podjetjih, v restavracijah, hotelih in turističnih agencijah. Naše diplomante smo povprašali o njihovih kariernih poteh.

Tokrat predstavljamo intervju s Teo Leščanec, ki si je za diplomsko nalogo zadala zanimiv izziv – napisala je priročnik Priprava in postrežba kave, ki je namenjen vsem študentom BIC Ljubljana. Pravi, da so jo k temu zagotovo najbolj vzpodbudila številna tekmovanja povezana s pripravo kave, ki se jih z navdušenjem udeležuje že vse od srednješolskih dni.

Svoje zadnje največje uspehe je v letu 2021 okronala z več medaljami na tekmovanju Grand Gourmet v Splitu na Hrvaškem, kjer se je pomerila z baristi iz Slovenije, Hrvaške in Srbije in prejela bronasto medaljo za pripravo espressa in cappuccina, nato še srebrno medaljo za pripravo latte art ter zlato medaljo za   signature drink' (hišna pijača), kar ji je skupno prineslo izvrstno drugo mesto.

Kljub vsem medaljam, ki si jih je do danes nabrala, Tea kot svoj največji uspeh šteje tudi to, da je ravno s pomočjo vseh dosežkov mnoge posameznike naučila pravilno pripraviti in postreči kavo. Pridobila je tudi veliko novega znanja in spoznala nove prijatelje po vsem svetu, h katerim se lahko vedno povabi na odlično kavo. In čeprav je študij že za njo, se na kavo še vedno rada vrača tudi na KULT316, da se spet malo podruži s srčnimi kolektivom predavateljev in mentorjev, ki jih zelo ceni še danes.

NA KRATKO OPIŠITE VAŠE PODJETJE, KJER STE ZAPOSLENI.

Borbona catering, Kulinarične storitve, d.o.o.

Gre za manjše podjetje, čigar primarna dejavnost je catering. Ukvarjamo se s pripravo in postrežbo hrane in pijače na raznoraznih dogodkih izven matičnega obrata. Vsi zaposleni skupaj dokazujemo, kaj pomeni ustvarjati celovito gostinsko ponudbo.

Trenutno opravljam delo natakarice za catering, kar pomeni, da ali dostavljam in postavljam 'coffee breake', kosila in podobno ali s sodelavci ustvarjam celovito doživetje. Našim naročnikom njihov prostore tako lahko preobrazimo v pravo malo zasebno restavracijo ali jim dan polepšamo z odličnim hladno-toplim stoječim bifejem. Predvsem menim, da smo natakarji catering podjetji zelo iznajdljivi ljudje, ker se vsakodnevno prilagajamo situacijam in morebitnim težavam ter jih z znanjem uspešno rešujemo.

KAKŠNA JE TEMA VAŠEGA DIPLOMSKEGA DELA?

Moja tema diplomskega dela se nanaša na predmet Strežba z organizacijo dela, predvsem na delo s kavo.

KAKŠEN JE NASLOV VAŠEGA DIPLOMSKEGA DELA?

Priprava in postrežba kave - priročnik za študente BIC Ljubljana.

ZAKAJ STE IZBRALI TO TEMO DIPLOMSKEGA DELA?

Kava oz. njena priprava in postrežba je področje gostinstva, ki zadnjih nekaj let precej kroji moje življenje, zato je kava tudi rdeča nit moje diplomske naloge. Ker se tudi zame dan ne začne brez dobre kave, sem želela in še želim s svojo diplomsko nalogo širiti to dragoceno znanje pravilne priprave kave med študente in širše.

KJE MENITE, DA STE UPORABILI ZNANJE, KI STE SI GA PRIDOBILI PRI PISANJU DIPLOME?

Del diplomske naloge vključuje moje lastno znanje o kavi, ki sem ga pridobila med študijem. Ampak bi vseeno dodala, da sem med pisanjem diplomske naloge tudi dodobra razširila znanje o njej. Zagotovo mi je moje specifično znanje o kavi pomagalo, da sem našla svojo trenutno zaposlitev. In četudi sem danes malenkost odmaknjena od kavnega aparata, mi ta zaposlitev dovoljuje, da ob primernem trenutku izkoristim svoje veščine in našim gostom predstavim, kakšna je pravilno pripravljena kava.

KATERA POSEBNA ZNANJA STE PO VAŠEM MNENJU PRIDOBILI NA BIC LJUBLJANA IN KAKO SO VAM POMAGALA PRI DELU NA TRENUTNEM DELOVNEM MESTU?

Mogoče jim celo ne bi rekla posebna znanja, vendar sem se med študijem zagotovo naučila točno tistih stvari, ki jih danes potrebujem pri svojem delu: organiziranost, iznajdljivost, skrb za red in čistočo, predvsem pa vlaganje v dobre odnose do sodelavcev in seveda gostov.

KAJ VAM JE BILO NAJBOLJ VŠEČ MED ŠTUDIJEM NA BIC LJUBLJANA?

Bila sem ena tistih študentk, ki so bile skoraj več na tekmovanjih kot v študijskih klopeh, zato lahko z gotovostjo rečem, da so mi bila tekmovanja nedvomno najbolj všeč. Posledično so se med študenti in profesorji lahko zgradili odlični odnosi.

ZAKAJ BI BODOČIM ŠTUDENTOM SVETOVALI, DA SE VPIŠEJO NA VIŠJEŠOLSKI PROGRAM NA BIC LJUBLJANA?

V dveh koronskih letih študija je BIC postal moj drugi dom. Čeprav se morda sliši čudno, smo s predavatelji in mentorji zgradili res lep odnos. Še danes se z veseljem vračam na KULT316 na kavo predvsem zaradi njihove srčnosti. To je kolektiv, ki te bo na ulici vedno pozdravil, ti stisnil roko z nasmeškom na obrazu in če bo le čas dopuščal, s tabo spil tudi kavo. Mislim, da to pove vse.

OPIŠITE VAŠO NAJBOLJ NENAVADNO/PRESENETLJIVO IZKUŠNJO NA DELOVNEM MESTU IN DODAJTE ŠE, KAJ STE SE IZ NJE NAUČILI.

Mogoče bi omenila to, da je vsak dan na cateringu nepredvidljiv in nevsakdanji, sploh za tiste, ki niso v naši stroki. Morda bi kakšno tako izkušnjo lažje pokazala na mestu samem, kot jo opisala z besedami.

ČE SI SEBE ZAMISLITE NA DELOVNEM MESTU, KAKO BI SE OPISALI V TREH POVEDIH?

Organizirana, iznajdljiva in vedno odprta za novo znanje.

KAKŠEN JE VAŠ ŽIVLJENJSKI MOTO?

Menim, da se je dobro prepuščati toku življenja. Trenutno so zame dnevi v cateringu lahko precej natrpani, včasih pa tudi popolnoma sproščeni, zato je najlažje, če se vsak dan kar prepustiš toku dneva, ki je pred tabo.

KAJ PREDSTAVLJA VAŠO NAJVEČJO MOTIVACIJO, KI VAM OMOGOČA, DA STE USPEŠNI PRI SVOJEM DELU?

Moji sodelavci. Smo precej raznobarvna ekipa, predvsem glede starosti in izkušenj, ampak konec dneva vsi vemo, da smo v isti godlji, zato nam nikoli ni težko stopiti skupaj, zvečer pospraviti in raztovoriti natrpan kombi, ko se vrnemo iz cateringa. Zjutraj spet vsi z veseljem skupaj spijemo prvo jutranjo kavo.

KATERI SO VAŠI NAJVEČJE KARIERNI USPEHI, KI JIH LAHKO IZPOSTAVITE?

Mojih uspehov se je nabralo kar nekaj v zadnjih letih. Ne samo v času študija, ampak že v času srednje šole, ki je tlakovala pot za moje kasnejše uspehe in podkrepila moje zanimanje za kavo. V letu 2019 sem na Grand Gourmet v Makarski na Hrvaškem v kategoriji mladincev zmagala v treh kategorijah, in sicer priprava espressa in cappuccina, latte art in 'signature drink' (hišna pijača) ter skupno zasedla prvo mesto med mladinci. Nato sem na Gostinsko turističnem zboru Slovenije (GTZ), takrat kot 18-letna dijakinja, zasedla peto mesto v pripravi in postrežbi kave med profesionalnimi baristi. V letu 2021 sem na GTZ zasedla prvo mesto in nato še na evropskem tekmovanju AEHT med baristi skupaj s sotekmovalko Lauro iz Nizozemske zasedla prvo mesto in prejela zlato medaljo. Istega leta sem se v Splitu na tekmovanju Grand Gourmet ponovno pomerila z baristi Slovenije, Hrvaške in Srbije in prejela bronasto medaljo za  pripravo espressa in cappuccina, srebrno medaljo za pripravo latte art in zlato medaljo za 'signature drink' ter zasedla skupno drugo mesto. V vseh teh letih sem tekmovala tudi na tekmovanjih latte art po sistemu LAGS (Latte Art Grading System – sklop kvalifikacij za ocenjevanje tehničnih spretnosti in ustvarjalnosti baristov).

KAKŠEN JE ŠE IZPLEN VSEH TEH MEDALJ, POKALOV IN PRIZNANJ, KI STE JIH DOBILI?

Vsekakor ne štejejo samo medalje, ampak se mi zdi zelo dragoceno, da sem spoznala ljudi s podobnim mišljenjem, saj se tako širi in bogati znanje, ki ga vsak posameznik lahko prenese tudi v svoje delovno okolje. Dobila sem tudi mnoge res dobre prijatelje, pri katerih veš, da boš spil zelo dobro kavo. V mojih očeh je moj velik dosežek nenazadnje tudi to, da sem v vseh teh letih uspela koga naučiti pravilno pripraviti in postreči kavo. Tudi sama zelo rada pridem v lokal, kjer mi bodo postregli z vrhunsko kavo.

#bicljubljana

Ostanite v stiku,
prijavite se na našo listo

BIC Ljubljana © 2019. Vse pravice pridržane.

Pravno obvestilo Piškotki