Senzorično in titrimetrično določanje skupnih kislin v sadju

Izredni študenti drugega letnika v programu živilstvo in prehrana so v sklopu vaj pri predmetu sestava in kakovost živil s tehnologijo v živilstvu senzorično ocenjevali in razvrstili sadje glede na kislost. Skupne kisline v sadju so določili s titracijo. Ogljikovi hidrati, ki se nahajajo v sadju, so predvsem fruktoza, škrob, celuloza in pektin. V nezrelem sadju se nahaja predvsem škrob, ki se s pomočjo encima diastaze spreminja v sladkor. Celuloza s prehranskega stališča predstavlja vir vlaknin. Pektin daje nezrelemu sadju čvrstost. Značilen kiselkast okus dajejo sadju organske kisline: jabolčna, citronska in vinska.

V razmislek: Zakaj je grenivka grenkega okusa, če je hkrati lahko tudi sladka?

#bicljubljana

Ostanite v stiku,
prijavite se na našo listo

BIC Ljubljana © 2019. Vse pravice pridržane.

Pravno obvestilo Piškotki