7 VIDEO FILMOV OD GRISINOV DO TIRAMISUJEVIH POLJUBOV
S petkom, 27. 11. 2020, se je zaključil mednarodni dogodek »Teden italijanske kulinarike«, ki je za študente, dijake in zaposlene BIC Ljubljana potekal v obliki virtualnih kulinaričnih delavnic (masterclass). Le-te je za BIC Ljubljana na povabilo ITA Ljubljana - Italian trade agency Ljubljana odlično izvedel chef Fabrizio D'Alessandro iz rimske Italian Chef Academy in AIC – Associazione Italiana Chef. Dnevno se je dogodka udeležilo med 150 do 215 udeležencev. Predstavil je pripravo italijanskih testenin, omak, mesno in ribjo jed ter dve sladici.
Ob dvestoletnici rojstva Pellegrina Artusija, očeta italijanske domače kuhinje, se je namreč letos dogodek osredotočal na temo »Znanje in okusi italijanskih dežel 200 let po rojstvu Pellegrina Artusija«. In tudi letos je v okviru tega dogodka potekalo več kot 1000 dogodkov na petih celinah. BIC Ljubljana je bil tako tudi del te svetovne zgodbe.
Tu pa najdete še sedem video filmov z recepti italijanske kulinarike, v katerih se lahko preizkusite tudi sami. Recepti so v italijanskem in slovenskem jeziku, in sicer:
- Kremni bakala - Baccala' Mantecato alla Veneziana,
- Tiramisujev poljub - Tiramisù al Bacio,
- Pralineji EVO - Praline EVO,
- Grisini – Grissini,
- Biftek z zelenim poprom - Filetto al Pepe Verde,
- Karpačo iz kozic - Carpaccio di Gamberi,
- Rižota na milanski način - Risotto alla Milanese.
Še nekaj odzivov udeležencev o izvedenih delavnicah:
»Vesela sem, da smo imeli skupaj s študenti priložnost spremljati delavnice italijanske kuhinje. Chef Fabrizio D'Alessandro nas je navdušil s svojim bogatim strokovnim znanjem, odlično predstavitvijo in predanostjo. S pomočjo delavnic smo gotovo obogatili in popestrili naše izvajanje pouka na daljavo, zato se organizatorjem ITA Ljubljana najlepše zahvaljujemo za ponujeno priložnost.
Vse pohvale gredo tudi prevajalki za odlično in tekoče prevajanje ter tehnični podpori, ki je poskrbela za nemoteno spremljanje.«
»V veselje mi je bilo, da smo si lahko kljub epidemiji v živo ogledali pestre kulinarične mojstrovine izpod rok italijanskega mojstra, ki je odlično približal tako dijakom kot tudi študentom italijanski jezik ter italijansko kuhinjo. Italijanska kuhinja je nedvomno priljubljena po vsem svetu in znana po tem, da je zelo zanimiva, raznolika in posebna. Učenje italijanščine je bilo od nekdaj povezano s pogovori o hrani, saj je Italija dežela sladokuscev. Vsak udeleženec na virtualni delavnici je imel edinstveno priložnost, da je v tednu italijanske kuhinje iz svojega domačega fotelja obogatil svoje znanje in izvedel, kakšno skrivnost oziroma posebnost izkušenega mojstra iz Italian Chef Academy. Upam, da bo v prihodnosti še več takih izmenjav in dogodkov, ki bogatijo naše znanje, izkušnje ter poznanstva.«
»S študenti živilstva in prehrane smo se vključili na delavnice o testeninah. Chef je odlično razložil kako kakovost različnih sestavin vpliva na končno testo in nazorno predstavil ter prikazal različne postopke izdelave in priprave. Dobro je predstavil tudi pomembnost nadeva in omake za končni izdelek. Testenine narejene izpod njegovih rok, so ponazarjale strokovno dodelan ter bogat kulinaričen izdelek.«
»Bravo! Zelo strokovno izvedeno za različne udeležence, kar nikakor ni enostavno. Sedaj mi bo lažje, ko bom pripravljala testenine ... Pomembno je namreč razumeti, zakaj so določeni postopki taki in zakaj je pomembno v pripravo vključiti sestavine najboljše kakovosti. Prav tako se mi zdi odlična izkušnja, kar zoom omogoča, in sicer da smo hkratni lahko udeleženci spremljali predstavitev v različnih jezikih, v našem primeru seveda v italijanskem jeziku in v slovenskem jeziku. Zagotovo grejo posebne pohvale prevajalki v slovenski jezik. Ni namreč lahko tako dobro prevajati strokovne izraze, tu je bilo opaziti, da ima gospa veliko strokovnega znanja. Izvedba me je resnično navdušila. Hvala organizatorjem ITA Ljubljana, Veleposlaništvu Republike Italije v Sloveniji in seveda chefu Fabrizio D'Alessandro za to odlično izkušnjo ter nova znanja.«
»Delavnice so bile enostavno enkratne, strokovne in zelo poučne. V vsaki besedi in chefovem gibu je bilo čutiti strast do živil in kulinarike, kar se mi zdi fascinantno. Vse pohvale.«
»Izobraževanje, ki ga je pripravil Chef Fabrizio, je bilo zelo dobro načrtovano in izvedeno v vseh 5 dnevih, teme so se med seboj lepo povezovale. Svoje znanje, ki ga je širil med nas, je bilo zelo strokovno in poglobljeno. Menim, da je dobro predstavil italijansko kulinariko, saj so bili študentje zelo zadovoljni, da so imeli to možnost izobraževanja.«