Parlament mladih Savskega bazena 2024 BIC Ljubljana

Parlament mladih Savskega bazena: v ospredju možnost razvoja plovbe po Savi

Dijaki 3. letnika v programu naravovarstveni tehnik na BIC Ljubljana, Živilski in naravovarstveni šoli, so se 11. in 12. oktobra 2024 udeležili parlamenta mladih Savskega bazena, ki je tokrat potekal v Slavonskem Brodu na Hrvaškem. Dogodek je bil izjemna priložnost za spoznavanje pomembnih okoljskih tematik, poglabljanje znanja pa tudi za navezovanje stikov z vrstniki iz drugih držav Savskega bazena – Hrvaške, Bosne in Hercegovine ter Srbije.

Dosedanjega predsednika Blaža Lipovška je nasledil predstavnik Hrvaške, v predsedstvo pa je bil kot predstavnik Slovenije izvoljen Nejc Vrtačnik. Parlament mladih je gostil več predavanj strokovnjakov s področja plovbe po reki Savi. Poleg formalnega dela so dijaki sodelovali tudi v zanimivih interaktivnih delavnicah in igrah. Ena izmed bolj priljubljenih aktivnosti je bila igra vezanja vozlov, kjer so se mladi naučili različnih tehnik, ki so ključne v pomorstvu in obvladovanju rek. Poleg tega so si ogledali turistične znamenitosti Slavonskega Broda,
kjer so spoznali bogato kulturno dediščino mesta.

Osrednji del dogodka je bila predstavitev zmagovalnih video prispevkov dijakov iz vseh sodelujočih držav, ki so prikazovali možnost razvoja plovbe po Savi. Video prispevki so odprli vrata za nadaljnjo razpravo, kjer so mladi debatirali o različnih vidikih plovbe po Savi. Svoja stališča sta predstavila Nestl Skitek in Alekseja Katarina Gavrić. S tem so odprli vprašanja o smiselnosti in vplivu plovbe na rečni ekosistem, pri čemer so nekateri izpostavili prednosti razvoja rečnega prometa, drugi pa izrazili skrb za negativne vplive na naravo. Zaključili so z mislijo, da plovba sicer lahko ima prednosti vendar trenutno še nimamo zadostnih zakonskih, ekoloških in tehnoloških rešitev za ustrezno varovanje vodnega ekosistema.

Obisk je bil izjemno poučen in hkrati zabaven. Dijaki so se domov vrnili polni novih znanj, izkušenj ter idej, kako prispevati ob razvoju tehnologij prispevati k ohranjanju narave in trajnostnemu razvoju vlastnem okolju.

#bicljubljana

Ostanite v stiku,
prijavite se na našo listo

BIC Ljubljana © 2019. Vse pravice pridržane.

Pravno obvestilo Piškotki