Bučkina juha s tatarsko ajdovo kašo
Naša predavateljica Marjeta Cevc v času domačih bučk, priporoča bučkino juho s tatarsko ajdovo kašo
Sestavine za 4 osebe:
- 30 g masla ali oljčnega olja
- 50 g šalotke
- 500 g mladih bučk
- 150 g krompirja
- 40 g tatarske ajdove kaše*
- 1,2 l zelenjavne osnove
- 0,5 dl smetane
- muškatni orešček
- sol, poper
- bazilika
- peteršilj
- limonin sok
Šalotko olupimo in nasekljamo, krompir olupimo in narežemo na kocke. Bučke operemo. Tri četrtine bučk narežemo na večje kocke, eno četrtino na tanjše rezance.
Na ogreti maščobi svetlo prepražimo sesekljano šalotko. Dodamo na kocke narezane bučke in jih prepražimo. Primešamo še narezan krompir, prepražimo in zalijemo z zelenjavno osnovo.
Kuhamo, da se sestavine zmehčajo. Juho odstavimo in gladko zmeljemo s paličnim mešalnikom.
Dodamo oprano kašo, muškatni orešček, sol, poper in nasekljano baziliko.
Ostale bučke hitro opečemo na maslu in solimo.
Juho prevremo, dodamo še nekaj kapljic limoninega soka, sladko smetano in popečene bučkine rezance. Potresemo s sesekljanim peteršiljem.
* Lahko uporabimo tudi običajno ajdovo kašo. V tem primeru jo predhodno skuhamo.