Spoznavni tabor naravovarstvenikov v Elerjih

Spoznavni naravovarstveni tabor v Elerjih

Tudi letos so naravovarstveni razredi iz BIC Ljubljana, Živilske in naravovarstvene šole konec septembra 2024 sprejeti v cehovski stan na tradicionalnem srečanju, kjer zadnji letnik naravovarstvenikov gosti nove dijake.

DAN 1

Prvega dela so se udeležili dijaki razredov 1. N in 4. N v spremstvu profesorjev Matevža Kramerja (vodja poti), Danijela Gombača, Martina Rozmana in Luke Predovnika. V Elerjih nas je pričakala sončna primorska jesen in vedno prijazni gostitelji zavoda Sonček.

Kratkim navodilom in namestitvi je sledila delovna akcija. Zavihati je bilo treba rokave, zaščitili roke, pograbili orodje in se lotili mejice, ki je že bogato obrasla prvotni suhozid med dvema travnikoma. Do kosila smo vidno obračunali z grmovjem in robido. Po kosilu se je program nadaljeval na morski obali, kamor smo se spustili s kraja namestitve. Po razdelitvi v skupine in v skrbništvu dijakov četrtega letnika sta se odvili delavnici »slani travnik« in »školjčišče«. Na obeh lokacijah so dijaki izmerili parametre morske vode, izvedeli smo nekaj o morskih pticah, školjkah, polžih in sploh izvoru školjčišča ter biotski specifiki slanega travnika. Dvig nazaj v Elerje je bil veliko zahtevnejši kot spust, zato pa je večerja toliko bolj teknila. Izkoristili smo še nekaj večernih ur za družabne igre in nasploh spoznavanje dijakov in učiteljev.

DAN 2

Dopoldan smo se zopet opremili za delo na ranču, kjer smo dokončali čiščenje zaraščene mejice in prikazal se je suhozid v vsej svoji okrnjeni lepoti. Dijaki so bili ponosni na svoje delo. Po kosilu se je že vidno utrujena ekipa vseeno nadobudno podala na orientacijski pohod. Obiskati je bilo treba 7 točk, razporejenih po okolici, vključenih med lokalne znamenitosti. Na posameznih točkah je ekipe iz 1. N pričakala skupina četrtošolcev z različnimi izzivi. Zmagovalna ekipa je morala opraviti vse zastavljene naloge in se vrniti na izhodišče v
najkrajšem času. Terenska vaja je v celoti uspela in dijaki so se tudi naučili veliko novega, pa tudi preverili so svoja že osvojena znanja in tudi spretnosti - recimo praktični prikaz prve pomoči ponesrečenemu. Za večerjo je bila končno tudi sladica, kar je dijake še posebej vzradostilo. Prijetnosti pred zadnjo nočjo so se nadaljevale stran od vaških razsvetljav, pod milim nebom, ob tabornem ognju, kjer so padale sproščene šale in refleksije na pretekle aktivnosti. Jutri bo vse lažje.

DAN 3

Tretji dan spoznavnega tabora naravovarstvenikov - za mnoge dijake najslajši. Prva letnika se zamenjata, prav tako ekipa učiteljev. Prof. Matevž Kramer ostaja in vodi izvedbo tabora do konca tedna. Po jutranji telovadbi in zajtrku so se nam pridružili: dijaki razreda 1.NT, profesorice Marija Poje, Špela Schrader in Pia Golob ter ekipa svetovalne službe - Ana Pančur, Nataša Gavez in Ina Dobrič.

Za dijake prvih letnikov sta bili izvedeni delavnici Čustvena inteligenca in Spoznavanje/povezovanje. Razprave in miselna orodja so sprožale veliko odzivov, tako primernih kot onih drugih. Ampak prav to je namen, kajne? Soočiti misli in ideje mladega, neizkušenega človeka z glasno izgovorjenimi mislimi sočloveka. Prav gotovo sta delavnici pustili nove samorefleksije. Po dobro opravljenem delu na travniku in v učilnicah se zadovoljni vračamo nazaj v svoja okolja. Predvsem pa bogatejši … V Ljubljano smo prispeli ob 14.30. Veliko sreče naslednjin ekipi, predvsem z vremenom. Hvala osebju Sonček, šolskim strokovnjakom in vsakemu dijaku posebej. Živel skupinski duh!

DAN 4

Neprestan dež in mokre obleke, ki se čez noč niso posušile, so nas zadržali v hiši. Dijaki prvega letnika so dopoldne preživeli ob družabnih igrah, starejši dijaki pa so hitro strnili glave in pripravili nov popoldanski ter večerni program. Po kosilu so izvedli strokovne delavnice in s kvizom preverili naučeno. Vsi skupaj so se do večerje zabavali ob malo športnih in malo zabavnih igrah. V žaru borbe so se trgale majice. Po kosilu je sledil krst z zabavnimi, športnimi in glasbenimi izzivi.

DAN 5

Zadnji dan smo se prebudili v sončno in vetrovno jutro, zato smo po zajtrku hitro zavihali rokave in se lotili dela v okolici centra Sonček. Sčistili smo zajčje kletke, izkoristili mišice za prenašanje lesa, nabrali želode za pujsa, popravili ograjo na pašniku in izpraznili rastlinjak ter ga pripravili za naslednjo
sezono. Skidali smo konjske bokse, največji uspeh dneva pa je posvojitev petelina. Poimenovali smo ga Filip Primorski in bo od sedaj naprej bival v družbi kokoši v Zapotoku pri dijakinji Gaji. Po trdem delu je sledilo zasluženo kosilo in odhod proti Ljubljani. Dijaki 4NT in 1NT se zahvaljujemo
profesorjem za dobro komando in družbo. Še enkrat hvala tudi centru Sonček za gostoljubje.

#bicljubljana

Ostanite v stiku,
prijavite se na našo listo

BIC Ljubljana © 2019. Vse pravice pridržane.

Pravno obvestilo Piškotki