Tudi študenti živilstva in prehrane znajo speči odlične jedi

Študenti programa živilstvo in prehrana so pri predmetu prehrana z gastronomijo in kulinariko pri eni izmed vaj pripravljali tradicionalne slovenske in tuje jedi. Vsaka skupina študentov je pripravila kratko predstavitev zgodovinskega ozadja in značilnosti posamezne jedi. Izbrano jed so predstavili v sodobnejši različici. Pri tem so upoštevali sestavine, način priprave in postrežbo jedi. Izračunano hranilno in energijsko vrednost s pomočjo programa OPKP so primerjali še z energijsko in hranilno vrednostjo kupljenega izdelka. Ugotovili so, da kupljeni izdelki vsebujejo bistveno več nasičenih maščob, soli … Na koncu so jedi še senzorično ocenili.

Ena izmed skupin študentov se je odločila za predstavitev in pripravo tipične kulinarične posebnosti bosanske kuhinje. Pripravili so namreč odličen burek, polnjen s špinačnim nadevom. 

»V Sloveniji naletimo na dve poimenovanji iste jedi: burek in pita. Tradicionalno bosansko poimenovanje »burek« se nanaša zgolj na mesni burek, druge različice so poimenovane »pita« (krompiruša, zeljanica, sirnica), pri nas pa beseda burek pokriva vse omenjene zvrsti kot tudi dve novi slovenski inačici, ki ju zunaj Slovenije ne najdemo – pica burek in jabolčni burek. Menim, da so se z zadnjima dvema ponudniki burekov pri nas skušali karseda približati kulinaričnemu okusu Slovencev.« (Žvanut, 2010, 18) http://dk.fdv.uni-lj.si/diplomska/pdfs/rudovic-zvanut-bojana.pdf

Burek s špinačnim nadevom

Za testo potrebujemo:

  • 500 g bele moke tip 400
  • 3 dcl vode (zelo hladna)
  • 20 g soli

Sestavine skupaj zmešamo in dobro zgnetemo.

Za nadev potrebujemo:

  • 500 g špinače
  • 1 por
  • 500 g skute z manj maščobami
  • 1 žlico kisle smetane
  • 2 jajci
  • 2 žlički repičnega olja

Postopek:

  • Špinačo in por očistimo, na grobo sesekljamo, stresemo v posodo in prepražimo.
  • Jajca razžvrkljamo, dodamo skuto z manj maščobami, kislo smetano ter gladko razmešamo.
  • Nadevu primešamo sesekljano špinačo in por.
  • Razvaljamo testo in nanj enakomerno porazdelimo nadev.
  • Vse skupaj zvijemo v poljubno obliko.
  • Na pekač položimo peki papir in položimo nanj pripravljen burek.
  • Pečemo približno 45 - 60 min na 200 °C do zlato zapečene barve.

Energijska in hranilna vrednost pripravljenega bureka na 100 g:

Energijska vrednost ..................... 150,52 kcal / 630,2 kJ

Ogljikovi hidrati ...............................21,27 g

Beljakovine .......................................7,81 g

Sol .....................................................1,14 g

Skupaj maščobe ...............................1,0 g

Nasičene maščobe ...........................0,8 g

Sladkor .............................................0,14 g

#bicljubljana

Ostanite v stiku,
prijavite se na našo listo

BIC Ljubljana © 2019. Vse pravice pridržane.

Pravno obvestilo Piškotki