V sklopu seminarskih oziroma terenskih vaj pri različnih predmetih smo se s študenti 2. letnika višješolskega programa živilstvo in prehrana na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli konec aprila odpravili na tridnevno ekskurzijo v Srbijo.
Strokovno izobraževanje smo pričeli z ogledom mesne industrije Neoplanta v bližini Novega Sada, kjer smo lahko videli, kako se proizvajajo hrenovke, kulen, paštete in druge mesnine. Zatem nas je pot vodila v hladilnico Darkom, kjer smo se spoznali z ustreznim načinom skladiščenjem sadja in zelenjave ter zaključili oglede s sprehodom na Petrovaradinsko trdnjavo in spoznavanjem zgodovine Novega Sada. Zvečer smo na salašu okusili pristno lokalno kulinariko in se prepustili zvokom njihove glasbe. Naslednji dan smo se zapeljali proti Sremskim Karlovcem, ki se ponašajo z najstarejšo srbsko gimnazijo, in si v Krušedolu ogledali samostan in mlekarno Carpe Diem, kjer smo si ogledali njihovo proizvodnjo in se razvajali z okušanjem različnih mlečnih izdelkov iz kozjega mleka. Strokovne oglede smo zaključili v destilarni Krneta, kjer so nam podrobno razložili destilacijo rakije iz različnih vrst sadja (slive, kutine, marelice itd.) ter nam pripravili degustacijo njihovih rakij. Večer smo pričakali v Beogradu s potepom po beograjskih ulicah in spoznavanjem zgodovine parka ter zgodovinske trdnjave Kalemegdan. Zadnji dan smo občudovali pravoslavno cerkev Svetega Save in uživali v prostem času v Beogradu. Naše strokovno potovanje smo sklenili v podjetju Stauss Coffee ob degustaciji različnih vrst kave in ogledu njihove proizvodnje.