PREDSTAVITEV PROGRAMA
Mesar/ka je program srednjega poklicnega izobraževanja, ki traja tri leta in se zaključi z zaključnim izpitom. Dijaki v programu mesar spoznajo področja tehnologije mesa in mesnih izdelkov, varovanje okolja, pomen mesa in mesnih izdelkov v sodobni prehrani, osvojijo pa tudi ekonomski izračun za posamezne mesne izdelke.
Praktični pouk dijakov v programu mesar/ka poteka izven šole pri delodajalcih, s katerimi lahko starši sklenejo učno pogodbo neposredno ali pa z njimi šola sklene pogodbo o praktičnem izobraževanju. Mesar se lahko zaposli v klavnici, predelovalnici mesa ali mesnici. Odgovoren je za higieno in čistočo v celotni mesni proizvodnji, zato je njegovo delo tudi čiščenje in pospravljanje.
Mesar klavec izvaja v klavnici zakol klavnih živali, obdelavo trupov in notranjih organov, ohlajevanje in pripravo mesa za izdajo naročnikom. Mesar razsekovalec ter predelovalec mesa in mesnin razsekuje klavne polovice, izkoščuje meso in ga pripravi za predelavo, izdeluje mesne izdelke. Mesar predelovalec mesa in mesnin oblikuje meso v prodajne kose (konfekcionira), predpakira meso za samopostrežno prodajo in mesne izdelke ter izdeluje preproste mesne izdelke in polizdelke.
VEČ KOT ŠOLA
Dijaki so vključeni v program Erasmus+, v okviru katerega odhajajo na praktično usposabljanje na Portugalsko in v Francijo.
Udeležujejo se različnih tekmovanj, kot so državno tekmovanje Moje podjetje, kjer ustanovijo dijaško podjetje, in Salamijada. Sodelujejo tudi na tekmovanjih v znanju angleškega jezika na državni in mednarodni ravni (Poliglot, Best in English) in pri angleški bralni znački EPI Reading Badge.
Dijakom ponujamo strokovne ekskurzije, strokovne oglede mesnih obratov po Sloveniji in Italiji, strokovne oglede mesnic trgovskih verig Mercator in Tuš ter slaščičarn in pekarn podjetja Spar Slovenija. Obiščejo tudi Čokoladnico Zotter ter podjetji Kraš in Don Don.
V okviru naravoslovnih dni obiščejo ljubljanski živalski vrt, šolsko veterinarsko ambulanto BIC Ljubljana in vivaristični krožek na BIC Ljubljana, Gimnaziji in veterinarski šoli, Botanični vrt Univerze v Ljubljani in sodelujejo v čistilni akciji v okolici šole. V okviru kulturnih dni si ogledajo filmske predstave in spoznavajo mestno jedro Ljubljane. Redni pouk bogatijo športni dnevi s pestrim izborom športnih vsebin glede na letni čas izvedbe.
Naši dijaki pridobivajo izkušnje s sodelovanjem v različnih projektih, kot sta Rastem s knjigo in projekt eTwinning. Živilska in naravovarstvena šola BIC Ljubljana je prejemnica Evropskega znaka kakovosti za projekt eTwinning Slovenia “I Feel Very European Today”.
Dijakom so na voljo različne delavnice na temo varne rabe interneta, socialnega vključevanja, učenje učenja, trgovine z ljudmi, zdravstvene in spolne vzgoje, ločevanja odpadkov, nezavržene hrane, pisanja življenjepisa in pasti energijskih pijač. Pridobijo tudi knjižnično-informacijska znanja in spoznajo Cobiss.
V okviru prostovoljstva na BIC Ljubljana dijaki lahko postanejo prostovoljci. Sodelujejo pri šolskih proslavah in na različnih dogodkih – svetovni dan hrane, pustovanje, tematske razstave, svetovni dan Zemlje in novoletni bazar. Vsako leto gostijo tudi predstavnika ameriške ambasade.
VIRTUALNI SPREHOD PO ŠOLI
Sprehodi se po šoli na Ižanski cesti 10 v Ljubljani in si oglej, kateri prostori so namenjeni izobraževalnemu programu mesar/mesarka.
Poišči dodatne informacije v okviru interaktivnih multimedijskih točk znotraj prostora.
S klikom na puščico v levem spodnjem kotu dostopaš do bližnjic v druge prostore na šoli.
Točke, povezane z izobraževalnim programom mesar/mesarka, so označene s zeleno barvo.
CILJI IZOBRAŽEVALNEGA PROGRAMA
- Razvijanje ustvarjalnosti, izboljšav, načinov skupinskega dela in pripravljenosti za vseživljenjsko učenje,
- Spremljanje novosti in smernic na področju mesarstva.
- Vzdrževanje osebne higiene in delovne higiene.
- Poznavanje higienskih predpisov in HACCP sistema.
- Spoznavanje in razumevanje splošnih zakonitosti tehnoloških postopkov v mesarstvu.
- Usposabljanje za ohranjanje lastnega zdravja, zdravja potrošnikov in pozitivnega odnosa do zdravega načina življenja.
- Razvijanje spretnosti in pridobivanje znanja za samostojno in kakovostno pripravo svežega mesa in mesnih izdelkov.
- Razvijanje zmožnosti uporabe IKT tehnologije za komuniciranje, načrtovanje, organiziranje samostojnega, varnega in gospodarnega dela ter razvijanje delovnih postopkov na poklicnem področju.
PRIDOBLJENE KOMPETENCE
- Samostojno pripravi in vzdržuje delovni prostor.
- Upošteva različne standarde in predpise pri zagotavljanju neoporečnosti mesa in mesnih izdelkov (specifikacije surovin, in embalaže, navodila za uporabo, tehnološke liste, HACCP obrazce itd.)
- Upošteva navodila varstva pri delu.
- Razvije kompetence, ki zagotavljajo samostojno načrtovanje, izvajanje delovnih procesov in izdelavo mesnih izdelkov.
- Razsekuje, izkoščuje, obdeluje in kategorizira meso za predelavo in prodajo.
- Pripravlja sveže meso željah in zahtevah kupcev.
- Pravilno skladišči meso.
- Obdeluje kose mesa za proizvodnjo mesnih izdelkov.
- Pripravlja dodatke, ovitke in stroje (naprave) za proizvodnjo mesnih izdelkov.
- Izdeluje, pakira in skladišči različne mesne izdelke.
- Nabavlja, prevzema in pravilno skladišči naročeno blago.
- Pripravlja in pakira sveže meso in mesne izdelke na prodajo.
- Razvija prodajne veščine in svetuje pri prodaji.
- Razvija digitalno pismenost.
- Uvajanje v timsko delo in reševanja problemov.
Zaključni izpit obsega izpit iz:
A - Slovenščine (italijanščine oziroma madžarščine na narodno mešanem območju), ki se opravlja v skladu z izpitnim katalogom ustno in pisno, in
B - Izdelek oziroma storitev in zagovor.
PREDMETNIK
Oznaka |
Programska enota |
Obvezno/izbirno |
Število ur |
Število kreditnih točk |
|
||||
A – splošnoizobraževalni predmeti |
||||
P1 |
Slovenščina |
obvezno |
213 |
12 |
P2 |
Matematika |
obvezno |
213 |
12 |
P3 |
Tuji jezik |
obvezno |
164 |
9 |
P4 |
Umetnost |
obvezno |
33 |
2 |
P5 |
Naravoslovje |
obvezno |
66 |
3 |
P6 |
Družboslovje |
obvezno |
132 |
6 |
P7 |
Športna vzgoja |
obvezno |
164 |
7 |
|
||||
B – strokovni moduli |
||||
M1 |
IKT in osnove poslovnega komuniciranja |
obvezno |
98 |
5 |
M2 |
Varovanje okolja z osnovami trajnostnega razvoja |
obvezno |
66 |
4 |
M3 |
Osnove podjetništva in prodaja |
obvezno |
98 |
5 |
M4 |
Osnove živilstva |
obvezno |
98 |
5 |
M5 |
Osnove biotehnologije s prehrano |
obvezno |
154 |
8 |
M6 |
Razsek mesa |
obvezno |
238 |
11 |
M7 |
Izdelava mesnin |
obvezno |
278 |
14 |
M8 |
Prodaja mesa in mesnin |
obvezno |
135 |
7 |
Od tega |
|
|
|
|
C - Praktično izobraževanje v šoli (delodajalcu) |
||||
|
Praktični pouk |
|
600 |
20 |
|
||||
Č - Praktično izobraževanje pri delodajalcu |
||||
|
Praktično usposabljanje z delom |
|
912 |
36 |
|
||||
D - Druge oblike vzgojno-izobraževalnega dela |
||||
|
Interesne dejavnosti |
|
130 |
6 |
|
Aktivno državljanstvo |
|
30 |
2 |
|
||||
E – Odprti kurikul |
||||
|
Tehnološki postopki v mesarstvu |
obvezno |
|
21 |
|
Kemija v živilstvu |
obvezno |
|
3 |
|
||||
Zaključni izpit |
|
|
|
2 |
|
||||
SKUPAJ kreditnih točk (A + B + Č + D + E + zaključni izpit) |
180 |
Lorem ipsum obvestila
Za vse prve letnike in oddelek 2. s bodo starševski sestanki v sredo, 11. 9. 2024, ob 17.00 na Ižanski cesti 10 (tudi za naravovarstvene tehnike).
Za ostale letnike bodo starševski sestanki v četrtek, 12. 9. 2024, ob 17.00. Za naravovarstvene tehnike (višje letnike) bodo sestanki v EkoHiši.