Diplomanti BIC Ljubljana po zaključku študija postanejo inženirji živilstva in prehrane ali pa organizatorji poslovanja v gostinstvu in turizmu. Zaposlijo se v živilsko-prehranskih in gostinskih podjetjih, v trgovskih centrih, v farmacevtski industriji, v gostinskih in turističnih podjetjih, v restavracijah, hotelih in turističnih agencijah. Naše diplomante smo povprašali o njihovih kariernih poteh.
ANDRII OBETS
Tokrat predstavljamo Andriija Obetsa, diplomanta v programu gostinstvo in turizem na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli, ki je svojo diplomsko nalogo uspešno zaključil, do danes pa mu je z veliko mero predanosti, zavzetosti in ljubezni do svojega poklica uspelo priti do naziva glavnega barmana v petzvezdičnem hotelu z najlepšim razgledom na Ljubljano. Preberi intervju.
NEJC PEKLAR
Tokrat predstavljamo Nejca Peklarja, diplomanta v programu gostinstvo in turizem na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli. Ena izmed njegovih velikih strasti je povezana s koktajli, saj ti združujejo dve vrsti spretnosti, pri katerih se Nejc počuti zelo doma: spretnost barmana, kjer se lahko vedno nadgrajuje in izboljšuje, saj ta poklic ne le sledi trendom, ampak jih vedno tudi ustvarja, in spretnost miksologa, kjer lahko izživi tudi svojo strast do preizkušanja vedno novih kombinacij pijač. Preberi intervju.
TEA LEŠČANEC
Tokrat predstavljamo intervju s Teo Leščanec, ki si je za diplomsko nalogo zadala zanimiv izziv – napisala je priročnik Priprava in postrežba kave, ki je namenjen vsem študentom BIC Ljubljana. Pravi, da so jo k temu zagotovo najbolj vzpodbudila številna tekmovanja povezana s pripravo kave, ki se jih z navdušenjem udeležuje že vse od srednješolskih dni. Preberi intervju.
Luka Strajn
Tokrat predstavljamo intervju z Luko Strajnom, ki je leta 2021 uspešno diplomiral v programu gostinstvo in turizem na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli, za katero trdi, da je najboljšo tovrstna šola v Sloveniji. Danes je zaposlen pri chefu Luki Koširju v ugledni restavraciji Grič v Šentjoštu nad Horjulom, ki se ponaša z Michelinovo zvezdico. Preberi intervju.
Lea Sterle in Stela Špoljar
Tokrat predstavljamo dve diplomatki skupaj: Leo Sterle, diplomantko v programu živilstvo in prehrana ter Stelo Špoljar, diplomantko v programu gostinstvo in turizem na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli. Obe sta danes tudi zaposleni na BIC Ljubljana in z uspehi v slaščičarskem poklicu vsaka zase in tudi skupaj dokazujeta, da sta izbrali izredno zanimivo in kreativno delo. Zadnji zavidljivi skupni uspeh sta dosegli z dvema prvima mestoma na tekmovanju Naj krof 2024, ki jo vsako leto organizira Turistično gostinska zbornica Slovenije. Preberi intervju.
Ajda Krivec
Tokrat predstavljamo Ajdo Krivec, diplomantko v programu gostinstvo in turizem na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli. Ajda Krivec se je v januarju 2023 razveselila podelitve v Mariboru, kjer ji je Komisija za kakovost pri Skupnosti višjih strokovnih šol podelila častni naziv 'Najboljše diplomsko delo na višjih strokovnih šolah Republike Slovenije.' Sama pravi, da si je priznanje verjetno prislužila tudi zaradi teme, ki jo je izbrala, Gastronomska kakovost kruha z drožmi, ki ima skoraj zagotovo širši pozitivni učinek na ljudi. Preberi intervju.
Brigita Yartz
Predstavljamo intervju z Brigito Yartz, diplomantko v programu živilstvo in prehrana na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli. Brigita je zasnovala in izdelala jezikovni slovar izrazov iz slaščičarske stroke, ki bo mnogim strokovnjakom (in ljubiteljem slaščičarstva) v veliko pomoč. Ugotovila je namreč, da česa podobnega slovenski jezikovni prostor še nima, se pogumno povezala s strokovnjaki za računalniško obdelavo jezika, podjetjem Amebis, ki so njeno idejo velikodušno sprejeli in jo tudi finančno podprli. Preberi intervju.
Ana Podobnik
Predstavljamo intervju z Ano Podobnik, našo nekdanjo dijakinjo Gimnazije in vetrerinarske šole ter diplomantko v programu gostinstvo in turizem na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli, ki zase pravi, da preko različnih kariernih izzivov, v katerih zares uživa, ter dela pod pritiskom, najbolj spoznava tudi samo sebe. V zadnjem času se je Ana posvečala tudi pisanju posebne vrste - uspešno je širši javnosti predstavila svojo lastno kuharico za otroke KDOR ZAKUHA TA POJE in si tako odprla vrata tudi v svet podjetništva. Preberi intervju.
Polona Janežič
Tokrat v središče postavljamo Polono Janežič, diplomantko v programu gostinstvo in turizem na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli, ki trenutno razvija lastno blagovno znamko, s katero poustvarja jedi iz različnih zgodovinskih obdobij. Zdi se, da je njena ustvarjalnost brezmejna, saj dela tudi kot kulinarična fotografinja, vodja kulinaričnih delavnic na temo zgodovinske prehrane, piše recepte in še kaj. Vse njene strasti so čudovit preplet kulinarike in tradicije. Preberi intervju.
Damjan Wallner
Predstavljamo karierno pot in intervju z Damjanom Wallnerjem, diplomantom v programu gostinstvo in turizem na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli, ki vodi Restavracijo A3 na Gradu Rajhenburg v Brestanici. Preberi intervju.
TINA MEZEK
Predstavljamo karierno pot in intervju s Tino Mezek, diplomantko v programu živilstvo in prehrana na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli, ki je zaposlena v K&K Agro-trade d. o. o. PREBERI INTERVJU
TIM ERJAVEC
Predstavljamo vam Tima Erjavca, študenta drugega letnika v programu živilstvo in prehrana na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli. V prostem času se največ ukvarja s fotografiranjem in poglabljanjem fotografskega znanja, saj se tako lahko vsak dan nauči nekaj novega. Poleg fotografije pa ga veseli tudi živilstvo in delo v laboratoriju in prav s tem razlogom je izbral ta študij. Preberi intervju.
EVA PLEŠNAR IN JAN ČAMPA
Predstavljamo vam karierno pot in intervju Eve Plešnar, diplomantke v programu živilstva in prehrane na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli, ki je zaposlena v športni organizaciji, ter Jana Čampe, absolventa živilstva in prehrane na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli, ki je zaposlen v fitnes centru. PREBERITE INTERVJU.
TEJA PODJED
Predstavljamo karierno pot in intervju s Tejo Podjed, diplomantko v programu živilstvo in prehrana na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli, ki je zaposlena v domačem podjetju Mlekarstvo Podjed d.o.o, kjer je v času študija opravljala praktično izobraževanje, diplomsko delo in na ta način pridobila dovolj znanja za zaposlitev: PREBERITE INTERVJU
EMIN TIGANJ
Predstavljamo karierno pot in intervju z Eminom Tiganjem, diplomantom v programu gostinstvo in turizem na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli, ki je zaposlen v Restavraciji KULT316, kjer je v času študija opravljal praktično izobraževanje, diplomsko delo in na ta način pridobil dovolj znanja za zaposlitev. PREBERITE INTERVJU
GAŠPER ZEVNIK
Predstavljamo karierno pot in intervju z Gašperjem Zevnikom, diplomantom v programu živilstvo in prehrana na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli, ki je zaposlen v podjetju Medex d.o.o., kjer je v času študija opravljal praktično izobraževanje, diplomsko delo in na ta način pridobil dovolj znanja za zaposlitev: PREBERITE INTERVJU
KATJA KRALJ
Predstavljamo karierno pot in intervju s Katjo Kralj, diplomantko v programu živilstvo in prehrana na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli, ki je zaposlena v podjetju Presad d.o.o kjer je v času študija opravljala praktično izobraževanjem in na ta način pridobila dovolj znanja za zaposlitev. PREBERITE INTERVJU
MOJCA TRČEK
Predstavljamo karierno pot in intervju z Mojco Trček, diplomantko v programu živilstvo in prehrana na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli, ki je zaposlena na Kmetijskem inštitutu Slovenije, kjer je v času študija opravljala praktično izobraževanje in na ta način pridobila dovolj znanja za zaposlitev. PREBERITE INTERVJU.
MONIKA PODLESNIK
Predstavljamo karierno pot in intervju z Moniko Podlesnik, diplomantko v programu gostinstvo in turizem na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli, samostojno podjetnico, zaposleno v svojem podjetju Moniq, ki se ukvarja z izdelavo lesenih modnih dodatkov. Preberite intervju.
LUCIJA BONISEGNA
Predstavljamo karierno pot in intervju z Lucije Bonisegna, diplomantko v programu živilstvo in prehrana na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli, ki je zaposlena v Žito, d.o.o., kjer je v času študija opravljala praktično izobraževanje in na ta način pridobila dovolj znanja za zaposlitev. PREBERITE INTERVJU
MATEJA ŠKOFIC
Predstavljamo karierno pot in intervju s Matejo Škofic, diplomantko v programu živilstvo in prehrana na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli, ki je zaposlena v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), kjer je v času študija opravljala praktično izobraževanje, diplomsko delo in na ta način pridobila dovolj znanja za zaposlitev. PREBERITE INTERVJU.
LEA STERLE
Predstavljamo karierno pot in intervju z Leo Sterle, diplomantko v programu živilstvo in prehrana na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli, ki je zaposlena na BIC Ljubljana, kjer je v času študija opravljala praktično izobraževanje, diplomsko delo in na ta način pridobila dovolj znanja za zaposlitev. PREBERITE INTERVJU
ANDREJA KLUN
Predstavljamo karierno pot in intervju z Andrejo Klun, diplomantko v programu živilstvo in prehrana na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli, ki je zaposlena na BIC Ljubljana, kjer je v času študija opravljala praktično izobraževanje, diplomsko delo in na ta način pridobila dovolj znanja za zaposlitev. PREBERITE INTERVJU