Izobraževalni programi
V Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana (BIC Ljubljana) se poleg dijakov šolajo tudi odrasli udeleženci.
Programi so namenjeni vsem, ki si zaradi potreb na delovnem mestu želijo razširiti znanje z določenega področja, pridobiti prekvalifikacijo za drug zanimiv poklic oziroma izobrazbo, ki daje večje zaposlitvene možnosti. Namenjeni so tudi tistim, ki so prekinili redno izobraževanje in želijo pridobiti ustrezno poklicno oziroma strokovno izobrazbo.
Programi formalnega izobraževanja
- pomočnik v biotehniki in oskrbi (2-letni program)
- pek (3-letni program)
- slaščičar (3-letni program)
- mesar (3-letni program)
- živilsko prehranski tehnik – poklicno tehniško izobraževanje (3+2 – dve leti)
- živilsko prehranski tehnik (4-letni program)
- veterinarski tehnik (4-letni program)
- naravovarstveni tehnik (4-letni program)
- tehniška gimnazija (4-letni program)
- NPK (izdelovalec/izdelovalka kruha, potic, peciva in testenin na tradicionalni način) (povezava na kataloge)
- NPK (pomočnik/pomočnica kuharja/kuharice)
- NPK (Izdelovalec/izdelovalka sladic)
- NPK (Izdelovalec/izdelovalka trajnega peciva)
- NPK (Izdelovalec/izdelovalka kruha in pekovskega peciva
- NPK (Izdelovalec/izdelovalka čokoladnih izdelkov
- NPK (Medičar/medičarka)
- NPK (Picopek/picopekinja)
Poleg izobraževanja po vseh omenjenih programih organiziramo tudi druga izobraževanja in tečaje s področja živilstva, gostinstva in veterine. Več... (povezava na tečaje)
VPISNI POGOJI za formalne programe
- V program pomočnik v biotehniki in oskrbi se lahko vpišejo kandidati, ki so uspešno zaključili sedem razredov osnovne šole.
- V programe: pek, slaščičar in mesar se lahko vpišejo kandidati, ki so uspešno zaključili osnovno šolo.
- V programe: živilsko prehranski tehnik, veterinarski tehnik, naravovarstveni tehnik in tehniška gimnazija se lahko vpišejo kandidati, ki so uspešno zaključili osnovno šolo.
- V program živilsko prehranski tehnik – poklicno tehniško izobraževanje se lahko vpišejo kandidati, ki so uspešno zaključili triletno poklicno šolo ustrezne smeri.
- Za programe NPK je vpisni pogoj opredeljen v katalogu strokovnih znanj in spretnosti pod točko 2.2.
Ob vpisu kandidat predloži osebni dokument, v primeru spremembe imena ali priimka dokazilo o tej spremembi, zaključno spričevalo osnovne šole in dokazila o že opravljenih izpitih v predhodnem izobraževanju. Ob vpisu udeleženci plačajo prvi obrok šolnine ali vpisnine odvisno od izbire načina izobraževanja in podpišejo letno pogodbo o izobraževanju.
TRAJANJE IZOBRAŽEVANJA
Trajanje udeleženčevega izobraževanja je odvisno od izbranega programa izobraževanja in predhodne izobrazbe, najbolj pa je odvisno od posameznika oziroma časa, ki ga ima na razpolago za študij. Vsak udeleženec skupaj z organizatorico izobraževanja naredi svoj osebni izobraževalni načrt (OIN). V OIN je določena letna obveznost za udeleženca, ki je prilagojena posameznemu udeležencu. Želimo si, da so naši udeleženci uspešni in zadovoljni, zato organiziramo izobraževanje po meri udeležencev.
ŠOLNINA
Stroški šolanja so opredeljeni za vsako šolsko leto posebej. Ob vpisu je potrebno plačati vpisnino (samoizobraževanje) ali prvi obrok šolnine (izobraževanje v oddelku). V vpisnino je vključeno dvakratno opravljanje izpita in individualno svetovanje. Šolnina vključuje vpisnino, predavanja, učno gradivo, dostop do spletne učilnice, materialne stroške povezane z izobraževanjem, dvakratno opravljanje izpitov in individualno svetovanje. Šolnino je možno plačati na največ 10 obrokov.
MOŽNOSTI SOFINANCIRANJA
Kandidati, ki so brezposelni, lahko vložijo prošnjo na Zavod RS za zaposlovanje za sofinanciranje izobraževanja. Udeleženci izobraževanja odraslih imajo možnost pridobiti republiško štipendijo.
ŠOLSKA PREHRANA
Udeleženci izobraževanja odraslih si v šolski kuhinji lahko kupijo malico ali kosilo. V šolski trgovini Kruharije in Cukrnije pred šolsko zgradbo pa lahko kupijo izdelke iz naše šolske pekarne in slaščičarne.
ZAVAROVANJE
Vsem našim udeležencem izobraževanja odraslih priporočamo, da so nezgodno zavarovani, ker opravljajo praktični pouk in zahtevne laboratorijske vaje.