BIC Ljubljana, mali kruhek SRCE

V sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem smo izdelali mali kruhek SRCE

Od muzejskega predmeta do pečenega peciva

Na BIC Ljubljana smo se nedavno v okviru naziva Slovenija – Evropska gastronomska regija 2021, pri projektih pod skupnim naslovom Kulinarične zgodbe SEM, povezovali z Slovenskim etnografskim muzejem, med drugim pri izdelavi malega kruhka v obliki SRCA po kopiji modela iz zbirke SEM.

PECIVO IZ MEDENEGA TESTA IZ 19. STOLETJA

Mali kruhek je pecivo iz medenega testa, ki se ga odtisne v negativno oblikovani model, nato pa se testo, ločeno od modela, speče. Slovenski etnografski muzej je iz svoje zbirke, v kateri hrani okoli 170 modelov za male kruhke, izbral model v obliki srca, kakršne so izdelovali pretežno v 19. stoletju na škofjeloškem območju. Lesena kopija muzejskega predmeta je bila je bila izdelana z (za muzej) novo tehnologijo - s pomočjo 3D skeniranja in s strojno izdelavo modela s CNC rezalnikom. Kopijo smo nato prevzeli na BIC Ljubljana in izvedli peko malega kruhka ter vse faze izdelave testa pred tem. Rezultat je čudovit mali kruhek v obliki srca, težak kar 300 g, kar je kar deset krat več kot običajni mali kruhki.

Idejno zasnovo za projekt mali kruhek sta pripravili Katja Orehek Hati, BIC Ljubljana in mag. Maja Kostric Grubišić, SEM. Iz SEM so pri projektu sodelovali še restavratorja Gregor Kos, Žiga Rehar in kustosinja dr. Bojana Rogelj Škafar, ki je pred izvedbo svetovala in model malega kruhka pomagala izbrati. Pri razvoju končnega izdelka na BIC Ljubljana pa so sodelovali Andrej Molk, Katja Orehek Hati in Eva Grohar Gros ter študenti gostinstva in turizma. V razvoj so bile vključene različne faze, in sicer od preizkušanja različnih receptur iz bogate slovenske kulinarične dediščine, prilagajanje le-teh, priprava ustreznih deklaracij z navedenimi alergeni in vsemi ostalimi elementi, ki so obvezni, izbor ustrezne in predvsem trajnostne embalaže itd.

 Dišeča medena srca so na voljo v novi Trgovini SEM.

#bicljubljana

Ostanite v stiku,
prijavite se na našo listo

BIC Ljubljana © 2019. Vse pravice pridržane.

Pravno obvestilo Piškotki