Dijaki iz Finske na BIC Ljubljana

Dijaki finske šole WinNova pri nas na praksi     

V aprilu smo pri nas gostili skupino devetih dijakov s partnerske šole WinNova na Finskem. Dijake sta nekaj dni spremljala učitelj naravoslovnih predmetov g. Mikko in g. Jarkko - partner iz podjetja, kjer dijaki opravljajo prakso. 

Finski dijaki so pridobivali praktične izkušnje pri delu v laboratoriju. Opravili so bitehnološki pregled proizvodnje vina. Pod mikroskopi so opravili analizo živosti vinskih kvasovk in to povezali z njihovm življenjskim ciklom v bioprocesu. Nato so opravili vajo ekstrakcija trdo-tekoče (kava+voda), kjer so podrobneje ugotavljali kako na ekstrakcijo vpliva čas ekstrakcije, temperatura topila in velikost delcev iz katerih nekaj ekstrahiramo ter to navezali na biotehnološke procese. Pomerili so tudi vsebnost sladkorja in alkohola na začetku in med procesom alkoholnega vrenja ter tako dokazali delovanje kvasovk pri spreminjanju mošta v vino.

Poleg tega smo dijakom pripravili tudi pester program dodatnih aktivnosti: ekskurzija v Prekmurje, udeležili so se BICatlona v okviru športnega dne, bili so na strokovnem ogledu v pivovarni Tektonik, imeli so delavnico v EkoHiši, šli na izlet na Bled in v Blejski vintgar.  

 

#bicljubljana

Ostanite v stiku,
prijavite se na našo listo

BIC Ljubljana © 2019. Vse pravice pridržane.

Pravno obvestilo Piškotki