Študenti BIC Ljubljana v Sydneyju 2023

Študenti BIC Ljubljana po Avstraliji

Ob zaključku študijskega 2022/2023 so se študenti naše Višje strokovne šole in diplomanti alumni kluba BIC Ljubljana, podali na stokovno ekskurzijo v Avstralijo. Preverite, kje vse so se potepali in kaj vse doživeli!

SYDNEY IN MELBOURNE

Ime Avstralija izhaja iz latinske besede 'Australis', kar pomeni južni. Kar 90 % Avstralcev živi na obali, saj velike puščave osrednje Avstralije niso primerne za bivanje. Avstralija je edina država, ki pokriva celotno celino. Sydney je največje mesto v Avstraliji, saj ima več kot 5 milijoni prebivalcev. Melbourne je drugo največje mesto v Avstraliji in slovi po umetniških galerijah in restavracijah. Tako so študenti obiskali Sydney in Melbourne z okoliškimi zanimivostmi in privlačnostmi.

AVSTRALIJA IMA KAR 60 VINSKIH POKRAJIN

Avstralija ima več kot 60 ločenih vinskih pokrajin, zato je kar težko izbrati, kam se odpraviti. Študenti so obiskali štiri vinarne v okolici Sydneyja in Melbourna. Vsako leto v Avstraliji pridelajo okoli 1,3 milijarde litrov vina. Ste vedeli, da je bila »Vreča« za vino (Goon!) izumljena v Avstraliji? Domačini poceni vino iz sodov imenujejo "goon". Prodaja se v srebrnih vrečkah za enkratno uporabo, imenovane "goon sacks". Za razliko od standardne 0,75-litrske steklenice vina je goonova štirilitrska vreča napihljiva.

V AVSTRALIJI ŽIVI VEČ KOT 50 MILIJONOV KENGURUJEV

Brez srečanja s kenguruji in koalami seveda ni šlo. Kenguruji obstajajo samo v Avstraliji. Kenguru si je pridobil mesto v avstralskem grbu, saj ne more hoditi nazaj, kar odraža napredno mislečo kulturo. Mladič kenguruja je ob rojstvu dolg le približno 2 centimetra. Avstralija je edini kraj na svetu, kjer kenguruji živijo v naravi. V Avstraliji živi več kot 50 milijonov kengurujev, število pa vsako leto narašča. Obstaja več kot 60 različnih vrst kengurujev.

Koala je rastlinojedi drevesni vrečar, ki izvira iz Avstralije. Koale bivajo v vzhodni in jugovzhodni Avstraliji v evkaliptovih gozdovih. So samotarske živali, ki so pretežno aktivne zvečer in ponoči. V primeru vremenskih skrajnosti se ne zatekajo v skrivališča, pač pa jih pred tem ščiti kožuh z dobrimi izolacijskimi lastnostmi, hladijo se predvsem s počivanjem na deblih, ki so hladnejša od okolice. Prehranjujejo se z evkaliptovimi listi. Ta hrana ima razmeroma malo energijsko bogatih snovi, je težko prebavljiva in vsebuje strupene presnovke, zaradi česar so se pri koalah razvile številne prilagoditve telesa, presnove in prebave ter vedenjskih vzorcev.

PRESUNLJIVI RAZGLEDI PO CESTI THE GREAT OCEAN ROAD

Študenti so obiskali tudi The Great Ocean Road, ki je največji vojni spomenik na svetu. Cesta, ki so jo zgradili vojaki, ki so se vračali po prvi svetovni vojni, je bila posvečena kot spomenik tistim, ki so umrli v boju. Bila je zasnovana tako, da povezuje izolirane skupnosti, ki so se držale roba razgibane obale Viktorije.

The Great Ocean Road je najbolj poznana zaradi razgledov, ki se veličastno vijejo ob cesti. Vsak nov ovinek prinese nov, lepši razgled. Takšnih “vav” razgledov je na cesti, dolgi 243 kilometrov, veliko. Najbolj znana postojanka pa je zagotovo tudi ena od največkrat fotografiranih znamenitosti v Avstraliji - Dvanajst Apostolov oziroma Twelve Apostles. Gre za kamnite osamelce, ki mogočno in elegantno stojijo v morju. Vanje butajo valovi, zaradi katerih so le-ti dobili svojo današnjo podobo. Sestava skal je namreč peščenjak in erozija vode je skozi tisočletja naredila svoje umetniško delo.

Avstralija ima sicer ogromno plaž. Ali ste vedeli, da če v Avstraliji obiščete eno plažo na dan, boste potrebovali 27 let, da si ogledate vse? Na nekaterih plažah smo s študenti naredili tudi kakšen selfie, kako ne, ko pa je Avstralija rojstni kraj besede »selfie«.

NA OGLED SYDNEYA KAR S HELIKOPTERJEM

Avstralija je dežela velikih razsežnosti. Skupina študentov se je zato na ogled Sydneyja odpravila kar s helikopterjem. Drugi so si mesto ogledali s Hop-On Hop-Off avtobusom, nekateri pa peš z lokalnim vodnikom.

 

#bicljubljana

Ostanite v stiku,
prijavite se na našo listo

BIC Ljubljana © 2019. Vse pravice pridržane.

Pravno obvestilo Piškotki