Kontakti | Intranet | Kazalo strani

 

Skupnost dijakov

55Tudi v letošnjem šolskem letu so v okviru projekta Rastem s knjigo dijaki 1. letnikov NPI, SPI in SSI programov obiskali šoli najbližjo knjižnico - Knjižnico Rudnik. Namen obiskov je dijake seznaniti s splošnimi knjižnicami, kjer je mdr. izbira leposlovja mnogo bogatejša kot v naši šolski - strokovni knjižnici. S projektom spodbujamo branje in obiskovanje knjižnic, kjer se odvija tudi ogromno drugih dogodkov - predavanja, delavnice itd. Dijake seznanimo s sodobnimi domačimi avtorji mladinske literature. Med obiski se je kar nekaj dijakov včlanilo v knjižnico, saj je članstvo do 18. leta starosti brezplačno. Izvedeli smo tudi, da je "knjiga" ob danajšnjih e-knjigah že zdavnaj presegla UNESCO-vo definicijo, da gre za "tiskano neperiodično besedilo na najmanj 48 straneh s platnicami". Ob koncu obiska je vsak dijak prejel knjigo "Noben glas" avtorice Suzane Tratnik.

V soboto, 13. 4. 2019, je na Vegovi v Ljubljani potekalo državno tekmovanje iz matematike.
Na tekmovanje se je uvrstilo kar devet naših dijakov, ki so zelo uspešno zastopali šolo.
Laura je osvojila zlato Vegovo priznanje, Miha, Katja, Nebojša, Eva, Nika in Eva pa so osvojili srebrno Vegovo priznanje.
Vsem tekmovalcem iskreno čestitamo in jim želimo še veliko nadaljnjih uspehov.
Mentorji: Marko Basej, Mateja Lenarčič in Marjana Sedeljšak Basle

53Prvi dan smo si v kraju Oglej ogledali ostanke rimskega foruma in pred kratkim obnovljene talne mozaike v baziliki iz 4. stoletja. Oglej spada med najpomembnejša arheološka najdišča v Italiji, saj je bil zaradi trgovskih poti četrto najpomembnejše mesto rimskega imperija. Nato smo se odpeljali v živalski vrt parka Puenta Verde, ki se lahko pohvali s 45 letno tradicijo, na ogled pa je 1000 živali. Prenočili smo v turističnem mestu Lignano. Ime mesta Lignano izhaja iz besede lupignanum, ki pomeni kraj, kjer živijo volkov’. V starorimskem obdobju je skozi Lignano tekala cesta Via Annia, ki je povezovala Concordio z Aquileio.

Preberite več: Strokovna ekskurzija Oglej, Lignano, Čedad

5013 naših dijakov 2. in 3. letnika iz programa slaščičar/ka vas pozdravlja iz Mednarodnega kulinaričnega festivala v Kranjski Gori. Vsak dijak je razvil in pripravil torto s svojimi okusi in poskrbel za izvirno dekoracijo. Rezultati: 4 bronaste, 6 srebrnih in 3 zlate medalje. Čestitamo vsem sodelujočim!