Kontakti | Intranet | Kazalo strani

 • 1.jpg
 • 1389711205.jpg
 • 1510050417.jpg
 • 1510050638.jpg
 • 1510050654.jpg
 • 1510050669.jpg
 • 1510050683.jpg
 • 1510050701.jpg
 • 1510050716.jpg
 • 1510050731.jpg

Osebna izkaznica

Biotehniški izobraževalni center
Ljubljana
Ižanska cesta 10, 1000 Ljubljana
Slovenija
Tel: 01/2807 600
Fax: 01/2807 620
Elek. naslov: bic@bic-lj.si   Več...

 

razgovor

Ko vas delodajalec povabi na srečanje, ste že na polovici poti. Bistvo razgovora je uspešno sporazumevanje s sogovorniki. Zavedati se morate, da je razgovor v večini primerov najodločilnejši trenutek v postopku sprejemanja novega delavca (Bezjak, 1995).

Veliko iskalcev dela na razgovoru čisto odpove in ne dobi dela zato, ker se sploh ne zavedajo pomena pogovora z delodajalcem. Na razgovor pridejo nepripravljeni, kar iz službe, in površno odgovarjajo na vprašanja. S tem pokažejo premalo zanimanja, pokažejo, da niso dovolj zavzeti in disciplinirani in da površno opravljajo svoje naloge. Delodajalec to hitro ugotovi in taki kandidati ne pritegnejo njegove pozornosti v pozitivnem smislu. Zato se na razgovor pripravite, se uredite, bodite točni in pokažite zanimanje za delo (Marinko, 1991).

Na razgovor morate priti točno, proučite lokacijo podjetja, da ne izgubljate nepotrebnega časa. Treba je biti urejen, saj s tem pokažete vaš odnos do sogovornika in okolja, v katerem bi se lahko zaposlili. Da vas razgovor ne spravi s tira, se nanj skrbno pripravite. Pridobite čim več informacij o podjetju, ki vas je povabilo na razgovor, pokažite resnično željo in pripravljenost za delo. Tudi vaši gibi rok in telesa so pomembni, saj izdajajo vaše skrite misli (Bezjak, 1995).

POTEK ZAPOSLITVENEGA RAZGOVORA

Dolžina razgovora zelo niha, skupinski intervjuji so po navadi najdaljši. V večini primerov je razdelitev časa na razgovorih taka:

 • 20 % časa je namenjenega »prebijanju ledu« (da se znebimo treme);
 • 40 % čase se porabi za spraševanje s strani osebe, ki vodi razgovor (delodajalec);
 • 35 % časa je namenjeno vprašanjem, ki jih zastavijo kandidati za delo;
 • 5 % časa se porabi za zaključne opombe.

postopek_razgovora

Vir:http://www.ff.uni-mb.si/karierni-center/iskanje-zaposlitve/zaposlitveni-razgovor.dot

Na razgovoru bodite samozavestni. Ko pridete na razgovor, bodite pripravljeni na možnost izpolnjevanja testa ali praktični preizkus kakšne spretnosti. Od vas ne želijo samo slišati, ampak tudi videti, kaj zares znate. Pomembno je, da pokažete navdušenje za delo, da ne delujete zdolgočaseno, nezainteresirano, lenobno, nemarno. Nekateri niso niti prepričani, da jih delo, za katerega se prijavljajo, sploh veseli. Ko pridete na razgovor, ne kažite nervoznega videza. Če so v sobi kandidati, ki so že na razgovoru, jih poslušajte in oglejte si pisarno okrog vas, morda zasledite kaj, kar vam bo dalo dodatne informacije o podjetju.

Ko stopite pred sogovornika (delodajalca):

 • se nasmehnite,
 • primerno krepko stisnite roko,
 • se predstavite z imenom in priimkom,
 • se usedite pokončno,
 • glejte sogovorniku v oči,
 • govorite glasno, razločno in z navdušenjem.

Večina ljudi ima pred razgovorom za delo tremo, ki se lahko začne že zjutraj s tresenjem rok in doseže vrhunec tik pred samim razgovorom. Čim več razgovorov imate za sabo, lažje greste na naslednjega in ste bolj pripravljeni nanj. Pri izboljšanju nastopa in odpravljanju treme lahko uspešno pomaga simulacija – to je pedagoška metoda, pri kateri igramo določeno vlogo in jo lahko izvajamo sami ali v parih. V igri gre za to, da zmagamo – poskušamo pridobiti delodajalca, da bi nas zaposlil. Pri simulaciji je treba vaditi tudi odločnost in navdušenost za delo.

Pri razgovoru se mora kandidat primerno obnašati. Kandidat dobi vabilo na razgovor nekaj dni pred dnevom razgovora. Čeprav se komu zdi potrditev, da je vabilo prejel, odveč, je vljudno, da pokličemo delodajalca in se mu zahvalimo za vabilo. Točnost je bistvena in treba je paziti, da pridemo na razgovor nekaj minut prej. Pomembno pa je tudi, da pridemo primerno oblečeni in negovani, tudi to kaže zanimanje za delo. Iskalec zaposlitve po končanem razgovoru zapusti organizacijo in potrpežljivo čaka na odgovor delodajalca, tudi ta lastnost spada pod poslovni bonton.

Vprašanj, ki jih lahko pričakujemo na zaposlitvenem razgovoru, ne moremo v celoti predvideti, lahko pa predvidimo, o čem bo tekel pogovor. Teme pogovora je mogoče vsaj okvirno razdeliti v nekaj sklopov, ki nam jih kaže spodnja slika.

teme_pogovora

Teme pogovora

Teme pogovora na razgovoru

1. Vi: V tem sklopu osebnih vprašanj lahko pričakujemo vprašanja o nas. Izpraševalca zanima, od kod prihajamo, kje smo hodili v šolo, kaj smo študirali, kaj nas motivira in kaj ne, kakšni smo kot osebnost, kako se spopadamo s konfliktnimi situacijami, kaj so naše prednosti in kaj slabosti. Da boste dobro pripravljeni, morate spoznati pozitivne, prodorne odgovore na vprašanja o sebi – kdo ste kot posameznik. Morate imeti pripravljen tudi seznam vaših najboljših lastnosti.

2. Vaša kariera: Pri teh vprašanjih lahko pričakujemo, da bo izpraševalca zanimalo vse o naši dozdajšnji karieri. Pričakujemo lahko vprašanja, ki se nanašajo na predhodne zaposlitve, torej zakaj smo se v določeni organizaciji zaposlili in zakaj smo jo pozneje zapustili. Veliko odgovorov na ta vprašanja je razvidnih že v življenjepisu.

3. Vaša zaposlitev: Pričakujemo lahko vprašanja, ki se navezujejo na to delovno mesto, za katerega smo na razgovor prišli. Delodajalca zanima, zakaj smo se prijavili na to delovno mesto, kje smo izvedeli za prosto delovno mesto in zakaj menimo, da smo najprimernejši kandidat za to delovno mesto. Pomembno je, da dobimo čim več informacij o delovnem mestu, na katerega smo se prijavili, preden gremo na razgovor.

4. To podjetje: Ko pridemo na razgovor, je pomembno, da ne pokažemo zanimanja samo za prosto delovno mesto, temveč za celotno organizacijo. Če smo že predhodno pridobili znanje o organizaciji, s tem delodajalcu pokažemo, da smo temeljiti in delavni. Pred razgovorom si vzemimo čas za zbiranje informacij o podjetju in s tem za temeljito pripravo. Običajni viri za pridobivanje informacij o podjetjih so časopisi, svetovni splet, knjižnice, zaposleni v podjetju. Pomembno je, da, preden gremo na razgovor, poznamo odgovore na naslednja vprašanja:

 • V čigavi lasti je podjetje: javni ali zasebni?
 • Velikost: število zaposlenih, prodaja.
 • Izdelki, storitve.
 • Finančno stanje.
 • Kakšen položaj ima v panogi.
 • Pravne težave, zgodovina, položaj v skupini.
 • Kultura v organizaciji.

5. Ta panoga: Samo če smo dobro pripravljeni na razgovor, se lahko pogovarjamo o položaju panoge, usmeritvah panoge v prihodnost, trenutnih trendih, vodilnih v industriji. Tako skozi razgovor pokažemo svoja znanja in razgledanost.

Dodatno raziščite in preberite

V literaturi in tudi na spletnih straneh boste našli napotke za pripravo in potek zaposlitvenih intervjujev. Kot pomoč vam predlagamo, da pregledate naslednjo literaturo: Kako iskati zaposlitev? (Ivanuša Bezjak Mirjana), http://apl.ess.gov.si/eSvetovanje/VescineIskanjaDela/ZaposlitveniRazgovor/Default.aspx

Nekaj primerov o tem, kako izgleda zaposlitveni razgovor in navodila v zvezi s tem si lahko tudi ogledate tudi na video posnetkih:
http://www.mojazaposlitev.si/kariera/video-vodici/priprava-na-zaposlitveni-razgovor/