Kontakti | Intranet | Kazalo strani

  • 1.jpg
  • 1389711205.jpg
  • 1510050417.jpg
  • 1510050638.jpg
  • 1510050654.jpg
  • 1510050669.jpg
  • 1510050683.jpg
  • 1510050701.jpg
  • 1510050716.jpg
  • 1510050731.jpg

Osebna izkaznica

Biotehniški izobraževalni center
Ljubljana
Ižanska cesta 10, 1000 Ljubljana
Slovenija
Tel: 01/2807 600
Fax: 01/2807 620
Elek. naslov: bic@bic-lj.si   Več...

 

DSC 0021V torek, 11. 3. 2014, je študente 1. letnika Gostinstva in turizma na BIC-u obiskal Bine Volčič, priznan in izkušen slovenski kuhar, ki je med Slovenci postal prepoznaven v kuharski oddaji Gostilna išče šefa.

V svojem sproščenem in zabavnem predavanju je študentom predstavil svojo karierno pot, ki ga je pripeljala do končnega cilja in s tem do uresničitve njegovih sanj. Za cilje, ki jih je želel doseči, je moral velikokrat močno garati.

Bine je že pri sedmih letih ugotovil kaj ga bo v življenju izpopolnjevalo in osrečevalo. S prvo kuharsko knjigo, ki mu jo je mama kot prvošolčku kupila, je začel kuharsko ustvarjati v mamini kuhinji, nato pa je to nadaljeval na Srednji gostinski in turistični šoli v Radovljici ter na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Bled. Po sedmih letih delovnih izkušenj je hotel več. Znanje, ki ga je imel, mu je dajalo občutek, da ve vse, kar je močno krepilo njegov ego. Nato pa se je odločil, da zapusti Slovenijo in nadaljuje izobraževanje v Franciji; na svetovno znani šoli Le Cordon Bleu v Parizu, ki ga je postavila na realna tla. Ta odločitev je bila zelo tvegana; za 22.000 eurov vredno 9-mesečno šolanje je prodal avto, stanovanje dal v najem ter najel kredit. Poleg tega je preslišal vse dvome, ki so jih imeli ljudje; češ, da ni za šolo, da ne zna francosko, ipd. Vendar mu je zelo dobro uspelo. Denar je med šolanjem služil (tudi) s pospravljanjem pisarn na šoli, po devetih mesecih pa je zaključil šolanje kot tretji najboljši diplomant kuharstva, za kar, kot sam pravi, je »pošteno garal«.
Za tem je strokovno prakso opravljal pri dveh vrhunskih pariških chefih: Alainu Passardu v restavraciji Arpege (3 Michelinove zvezdice) in Jean- Pierre Vigatoju v restavraciji Apicius (2 Michelinovi zvezdici), v kateri se je kasneje tudi zaposlil.
Po dveh letih Pariza, se je leta 2009 odločil, da se vrne nazaj v Slovenijo, kjer je prevzel vodenje kuhinje v Hotelu Livada Prestige v Moravskih Toplicah, leta 2011 pa je postal vodja Gourmet restavracije Promenada na Bledu.
Ker dober glas seže v deveto vas, so ga leta 2012 poklicali s Pop tv-ja, s ponudbo nastopa v kuharski oddaji. Sprva je ponudbo zavrnil, ker pa je eden od njegovih ciljev ozavestiti Slovence o boljšem in kvalitetnejšem kuhanju, je kasneje ponudbo sprejel.
Danes Bine dela v restavraciji Gostila pri šefu v Medvodah, organizira razne delavnice, njegova največja želja pa je, da bo nekega dne imel svojo kuharsko šolo.
S svojim obiskom je Bine študentom pripravil zelo zanimivo predavanje. Seznanil nas je s kuharskim svetom, predstavil svojo zgodbo ter nam dal nekaj nasvetov in lekcij, ki nam bodo v življenju in na bodoči karierni poti prišli še kako prav. Najdragocenejši napotek, ki smo ga dobili z njegovim nastopom, pa je pravzaprav njegovo življenjsko vodilo: »Če si nekaj zares želiš in rad počneš ni ovir, ki bi ti to preprečevale«.

Marta Čemažar, študentka 1. letnika GT

DSC 0018 DSC 0019 DSC 0020 DSC 0024